A Toyota húzóágazata az autógyártás, de mellette sok minden mással is foglalkozik, például kész házakat és hajókat is gyárt. Utóbbi, azaz a Marine részleg mutatta be a Ponam-31-es elnevezésű hajót, amely egy sokcélú sportcsónak.

A 10,6 méteres hajtótest alumíniumból készül, mert az ellenállóbb az üvegszálas műanyagnál, és a merevebb hajótestnek köszönhetően csendesebben is siklik a vízen. Gyors helyváltoztatásra is képes a Ponam-31-es, de kényelmesen lehet horgászni a hátsó fedélzetről. Az egyedüli híd a kabin felett található, ahonnan jó a kilátás, ezen felül virtuális horgony és automatikus iránytartó funkció könnyíti a navigálást.

A hajtásról két darab, 3,0 literes turbódízel gondoskodik, amelyek a Toyota Land Cruiserben is használt 4 hengeres blokkon alapulnak, a Marine kivitelben azonban 260 lóerő a teljesítményük – és rögtön két darab is van a fedélzeten. Az üzemanyagtartály 620 literes, a frissvíztartály 120 literes, a hajón kényelmesen 12 ember tud utazni.

A kajütben egy központi folyosó körül helyezték el a fontosabb bútordarabokat, ezek elrendezését bizonyos kereket között változtathatja a megrendelő. Bár a 29,7 millió jen-es, azaz 66,6 millió Ft-os vételár ismeretében ez magától értetődik. A Toyota úgy számol, évente 15 darab Ponam-31-es sporthajót fog értékesíteni.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!