A kínai kormányzat már pár évvel ezelőtt felismerte, hogy az autóipar robbanásszerű fejlődése komoly problémákhoz vezet, nem csak a forgalomszervezés, de bizony az állampolgárok egészsége terén is. A legújabb hírek szerint a nagyvárosokban olyan szennyezett a levegő, hogy már 8 éves gyermekek is tüdőrákban betegednek meg.

Pár nagyváros már korábban bevezette, hogy korlátozza az újautó-értékesítést azzal, hogy limitálja az új rendszámok kiadását, ennek hatása inkább az volt, hogy egymásra licitáltak az újautó-vásárlók, de nagyjából minden ment tovább, mint eddig. Hiába ösztönözte a kormányzat az új technológiás autók készítését, a vásárlók nem kaptak rá azokra.

Ez nem mehet így tovább, ezért most a kínai kormányzat még szigorúbb fellépéssel próbálja az embereket a zéró helyi károsanyag-kibocsájtású autók felé terelni, mégpedig azzal, hogy tovább csökkenti a nagyvárosokban kiadható rendszámok mennyiségét – a korlátozás alól meg csak az elektromos járművek kapnak felmentést. Peking esetén ez azt jelenti, hogy az eddigi évi 250 000 rendszám helyett mostantól csak évi 150 000 darabot adnak ki, ami jelentős vágást jelent. Ennek a mennyiségnek egy jelentős része már egészen biztosan kényszerből elektromos autóba ül majd át, azaz ha némi bürokratikus ösztönzés segítségével, de úgy tűnik, hogy a kínai kormányzat eléri a célját, és elektromos autóba ülteti át az elvtársakat. Kérdés, hogy a többi, a rendszámok kiadását jelenleg is korlátozó nagyváros mikor lép majd meg hasonló érvágást – amíg Peking közelében több elektromos autó gyártó is székel, „vidéken” kicsit mások az erőviszonyok.

Pekingben egyébként egy másik korlátozást is bevezetnek hamarosan, csak olyan ember kaphat rendszámot, aki igazolja, hogy parkolóhelye is van. A robbanásszerű népességnövekedés miatt sok esetben olyan lakótelepeket létesítettek, ahol nincs kellő számú parkolóhely, nagyon sok helyen jelent gondot az, hogy szabálytalanul a közútra vagy a zöldterületekre állnak meg autóikkal a lakosok. A mostani állapot szerint a pekingi autók 40 százalékának nincs parkolóhelye.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!