Állandó ügyeletben van a Volvo Car Accident Research Team nevű csapata, amelynek tagjai a Göteborg közelében Volvo személyautókkal megtörtént balesetekhez vonulnak ki, és végeznek részletes elemzést. Az így szerzett adatokat aztán felhasználják az új autók fejlesztésénél, az utasvédelem javításánál, olyan információkhoz jutnak ezáltal, amelyet a biztonsági tesztközpontban elvégzett töréstesztek nem tudnak biztosítani.

Kíváncsiak az időjárási körülményekre, az autó állapotára, mennyire voltak hatásosak a biztonsági berendezések, lehetőség szerint az autó sofőrjét is megkeresik, a vele készült interjút pedig a Volvo biztonsági központjában dolgozó viselkedéssel foglalkozó tudósok elemzik ki. A sérülésekről készült orvosi jelentések (ezeket kódolva, személyhez nem köthető módon tárolják) orvosok és biomechanikával foglalkozó szakértők segítségével vizsgálják.

Először 1970-ben vonultak ki a Volvo szakértői közúti balesetekhez, manapság évi 30-50 balesetet vizsgálnak meg személyesen. Az itt szerzett adatok segítségével a jövőbeli biztonsági fejlesztések irányát tudják meghatározni a fejlesztőmérnökök.