Az Infokom LTD nevű informatikai vállalkozás készítette el azt a robotautó-rendszert, amely állításuk szerint bármely járműbe (automatikus váltó és elektromos kormányszervo a műszaki követelmény, egyébként a meglévő kezelőszerveket vezérlik) beépíthető.

A prototípust egy Zaporozsec által gyártott Lanos-ba építve tesztelték, az első gyakorlati alkalmazást még idén ősszel bemutatják, egy páncélozott katonai felderítőjárműben jut majd szerephez a rendszer. A különféle érzékelőket, úgymint kamera és radar a tetőcsomagtartóra szerelték fel, a vezérlőegység a csomagtérbe helyezett kofferban kapott helyet – minimális átalakítással bármilyen járműre felszerelhető a csomag, illetve a moduláris felépítésből adódóan villámgyorsan lehet javítani részegység-cserével.

Az UGV rövidítés az Unmanned Ground Vehicle, azaz ember nélküli szárazföldi járműre utal, mert elsősorban hadiipari célra szánják: harcövezetekben felderítőküldetéseket tud végrehajtani az automatizált jármű, de Csernobil környékén is tudnák használni a járművet. Idén ősszel egy Kraz-Spartan páncélozott járműben debütál majd az Infocom robotautó-rendszere, amelyet egyébként mezőgazdasági gépeken is könnyedén lehet alkalmazni.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!