Több mint egy méteres eltérés van a térképeken alkalmazott koordináták és a valóság között Ausztráliában, és ez egyre nagyobb gondot az önvezető járműveknek. Nem is annyira az autóknak, azok még nem futnak az utakon, de a mezőgazdaságban már évek óta dolgozó önjáró traktorok egyre többször kerülnek bajba az eltérés miatt.

A gazdálkodók a műholdas helymeghatározó segítségével programozzák járműveiket, és ebben az esetben az 1,8 méteres eltérés azt jelentheti, hogy árokba hajt a traktor, vagy épp a föld szélén lévő fának ütközik. Ez ugyan orvosolható némi extra biztonsági távolság beállításával, de a várhatóan hamarosan az ausztrál utakon megjelenő robotautóknál az 1,8 méteres eltérés miatt állandó hibajelzést kapna a vezérlőegység (nem ott van a sáv, ahol annak lennie kell). A helyzet rendezése miatt 2017. január 1-jén 1,8 méterrel mozdítják el észak felé az Ausztrál kontinens koordinátáit a térképeken, ezzel egy kicsit ugyan beelőzve a tényleges mozgást, ami 1994 óta 1,5 méter volt, de így már a 2020-ra várható állapotot állítják elő. Ekkor vezetik be a műholdas helymeghatározásnál az új koordinátarendszert, amely már figyelembe veszi a tektonikus mozgást is, szemben a jelenleg alkalmazott merev rendszerrel.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!