Torinó városában ha nem is olyan rossz állapotúak az autóbuszok, nmint Budapesten, de azért ott is gondot okoz a járművek nagy környezetszennyezése. A tekintetben is hasonló a helyzet, hogy ott sincs pénz a járműflotta cseréjére, itt jön a képbe a Pininfarina Hybus elnevezésű terve.

Az olasz mérnökök egy 19 éves, Euro 1-es tisztaságú motorral szerelt Iveco autóbuszt alakítottak át elektromos meghajtásúvá, a haladáshoz szükséges energiát egy dízelmotoros-generátor szolgáltatja, amely a Fiat 1,3 literes, 94 lóerős turbódízele – Euro 5-ös szintet teljesítő károsanyag-kibocsájtással. Csak az autóbusz eredeti motorját-váltóját dobták ki, ennek a helyére került a Fiat dízel és a két Magnetti Marelli elektromotor, és természetesen van lítium-ion akkumulátor is, amely pufferként vesz részt a hajtásban, és a lassításkor visszatáplált energiát is hasznosítja. A károsanyag-kibocsájtás és az üzemanyag-fogyasztás is csak töredéke az eredetinek.

Az átalakítás már csak azért is nagyon környezetbarát, mert nem kell leselejtezni a régi autóbuszokat, még a karosszéria kijavításával, a gumitömítések és az utastérben található ülések/burkolatok cseréjével is egy új hasonló autóbusz beszerzési költségéhez képest 60 százalékot lehet megspórolni. Egy hasonló (sorozat)átalakítás megfontolandó lehetne a BKV számára is.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!