Mindenhol találhatóak olyan autósok, akik azt hiszik a jogosítványuk B kategóriája a belső sáv használatát teszi kötelezővé, és ez a jelenség fokozottan igaz Svájcra. Az alpesi ország autópályáin folyamatosan bővül a forgalom, ennek megfelelően a belső sávot blokkoló autósok egyre nagyobb fennakadást jelentenek.

Willi Wismer, a zürichi autóvezetés-oktatók szövetségének tagja szerint sok olyan autóvezető van, akik besorolnak a belső sávba, majd ottmaradnak. Attól félnek, hogy ha legközelebb előzni akarnak, nem tudnak majd újra sávot váltani. Jürg Scherrer, az Autopartei tagja szerint leginkább friss jogosítvánnyal rendelkezők és nők blokkolják a belső sávot, és ezzel torlódásokat okoznak. Walter Wobmann, a SVP párt egyik vezetője szerint sok olyan autóvezető is van a svájciak között, akik szándékosan hajtanak 110 km/órás tempóval a belső sávban. Ez a magatartás a határok közelében jellemző, ahol a gyorsabb külföldi autópályákról érkező sofőröket akarják önhatalmúlag megleckéztetni. Roger Wintsch, az aargaui autóvezetés-oktatók szövetségének tagja szerint olyanok is vannak, akik egyszerűen azt hiszik, hogy ha a belső sávban haladnak, akkor hamarabb célba érnek.

Markus Hutter, az FDP párt egyik vezetője szerint meg kellene engedni a jobbról előzést az autópályákon, ami megoldaná a problémát. Hasonló véleményen van Ulrich Giezendanner, az SVP egy másik vezetője azzal a feltétellel, hogy ezt csak a háromsávos szakaszokon engedné meg. Van egy olyan Facebook-csoport is, amelyek a sebességhatár 140 km/órára emelését szeretné elérni, szerintük ezzel sok probléma megoldódna.

Vannak azonban olyanok, akik szerint a belső sávot jellemzően blokkoló, nem éppen jó képességű autóvezetőket csak még jobban megzavarná az, ha jobbról előzik őket. Az eleve veszélyes magatartásukból így nem csak veszélyes helyzet, de baleset is lehet. Jellemző módon egyik félben se merült fel az a lehetőség, hogy a belső sávot szabálytalanul blokkoló autóvezetőket megbüntessék szabálytalan magatartásukért – Svájcban Európa többi részéhez hasonlóan jobbra tarts van érvényben.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!