Hirdetés – Az évszakváltáskor aktuálissá váló gumicsere minden autóst feladat elé állít. Vajon megfelelő-e még a régi abroncs? Milyen profilmélységgel rendelkezik a garázsban tárolt gumi? S főleg mely márka mellett érdemes letenni a voksot vásárlás során?

Az ADAC autógumi tesztjei minden szezonban összehasonlítják a márkákat több szempont szerint. Nem csak a nedves és száraz viszonyok közötti teljesítés szerepel ezek között, hanem a fogyasztás vagy például a zajszint is. De mi a helyzet a négyévszakos gumikkal?

Nem mindegy, mikor használjuk!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezekre sokáig úgy tekintettek, mint egyfajta megúszós alternatívára. Manapság is sokan vannak ezzel így, hiszen esetében tulajdonképpen sem téli, sem nyári változatról nem beszélhetünk. A négyévszakos gumik tulajdonképpen a kettő előnyeit igyekeznek ötvözni, kisebb vagy nagyobb sikerrel. Ami nagyon nem mindegy, az a felhasználás körülményei.

Ha hajnalban indulunk útnak, akkor rendszerint télen még lefagyott utakkal találkozhatunk, és a hőmérséklet is messze elmarad a nappalitól. Vannak hazánknak is olyan térségei, ahol többet havazik, korábban érkeznek a mínuszok. Ilyenkor a négyévszakos gumi biztosan nem a legjobb választás. Tény ugyanis, hogy a téli és a nyári abroncs nagymértékben eltérnek egymástól, mind az anyagösszetételt, mind a felületi kialakítást illetően.

Téli és nyári gumi egyben?

Nem véletlen hívják fel a szakemberek rendszeresen a figyelmet a csere szükségességére, ugyanis a forró aszfalt másféle követelményeket támaszt a gumik felé, mint a latyakos, fagyos, havas útszakaszok. Az oly sokszor emlegetett hét fokos szabály természetesen érvényes a gumicserére, hiszen ha tartósan ez alatt marad a hőmérséklet, akkor a téli abroncs nélkülözhetetlen. A mély bordák és a sűrű lamellák mellett magasabb szilika tartalom is társul a téli változathoz, mint a nyári gumihoz. Az alapvető eltérések tehát jól látszanak. De hol kap ebben helyet a négyévszakos gumi?

A szakemberek azt javasolják, hogy a négyévszakos megoldást főként azok válasszák, akik nem indulnak telente korán útnak, és maximum városon belül szeretnék használni időnként a gépjárműt. Persze az sem elhanyagolható szempont, hogy milyenek az időjárási körülmények. Az elmúlt években enyhe telekben és komoly mínuszokban, havazásban egyaránt volt részünk. Nem mehetünk el tehát az aktuális körülmények mellett, melyek, ha indokolják, akkor a négyévszakos gumit is ajánlott télire cserélni.

Az autoalkatreszonline24.hu csapata is rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy az évszaknak megfelelő gumi használatán akár a közlekedés biztonsága is múlhat. Legalább ennyire fontos az, hogy az ideális profilmélységre is ügyeljünk, hiszen például kopott gumival nedves úton akár meg is négyszereződhet a féktávolság.