A Chery konszern a Sanghaji Autószalonon jelentette be az iCar nevű új márkáját, amely a prémium-szegmensben forgalmaz majd villanyautókat. Elsőként az iCar GT nevű, felfelé nyíló ajtókkal rendelkező sportkocsit dobják piacra, de ezt pár hónap lemaradással követi majd a 03-as nevű kompakt szabadidő-autó, ami egyébként az Allroad-sorozat tagja lesz – nagyon úgy tűnik, hogy az Audi névválasztásai ihlették meg a kínaiakat.

Az új márka a fiatal vásárlókat célozza, akik a 150-400 ezer jüanos sávban (7,4-19,8 millió Ft) keresnek maguknak autót. A jelenleg tervezett 6 autós kínálatban az iCar GT a felső részen helyezkedik majd el, ellenben az iCar 03 Allroad a belépőmodell lesz. Utóbbiról már azt is tudjuk, hogy a karosszéria 4,2 méter hosszú, 1,8 méter széles, 1,7 méter magas és 2,7 méter a tengelytávolsága. A műszaki részletekkel még az adós a Chery konszern, de egy nagyon fontos dolgot már elárultak: ők használják először a CATL nátrium-ion akkumulátorait.

A CATL 2021-ben jelentette be a nátrium-ion akkumulátorát, akkor 160 Wh/kg energiasűrűségnél tartottak, de az idén sorozatgyártásba kerülő végleges változatnál már 200 Wh/kg-ot meghaladó energiasűrűséget mondanak. Eredetileg hálózati energiatárolónak és villanyrobogóknak szánták a technológiát, de a lítium árak emelkedése miatt hirtelen az autóipar számára is érdekes lett a nátrium-ion akkumulátor, amely ugyan rosszabb energiasűrűségű a lítium-ion akkumulátornál, de olcsóbban gyártható, alacsony hőmérsékleten jobb teljesítményt nyújtanak és biztonságosabbak.