Belgiumban nemrég helyezték üzembe a Gentbrugge viadukton az átlagsebességet mérő trafipaxot, amely a rendszám alapján automatikus küldi a büntetést a két pont közötti távolságot a megengedett sebességnél gyorsabban áthidaló autósoknak.

Pénteken, az üzembe helyezés napján 60 000 autó haladt át az 1,9 km-es vizsgált távon, átlagosan 4 percenként rögzített sebesség-túllépést a rendszer. Ehhez képest szombaton és vasárnap csak napi 40 000 autó ment arra, de két percenként fogott gyorshajtót a trafipax. A minimális büntetési összes 50 euró, ami természetesen növekedhet a sebesség-túllépés függvényében. A 800 000 euróból felállított sebességmérő tehát az első éles hétvégéjén 75 000 eurós bevételt hozott, azaz elég hamar meg fog térülni a használata az államkasszának. A rendőrség megnyugtatta az újságírókat, átcsoportosítással gyorsan kipostázzák majd a büntetéseket, nem okoz fennakadást a működésben a sok bírság.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!