A Volkswagen Golf Variant 1993-as piacra dobása óta több mint 3 millió vásárló választotta a kombi karosszériát, a nyolcadik generációnál várhatóan még tovább nő ennek a változatnak a népszerűsége, hiszen az nem csak praktikus befejezéssel tud többet az ötajtósnál. Az elődhöz képest 66 mm-es bővülést jelent a 4633 mm-es hossz, ami annak köszönhető, hogy az ötajtóshoz képest 50 mm-rel 2686 mm-re nyújtották a tengelytávolságot.

Ez a gyarapodás pedig egy-az-egyben a hátsó utasok javát szolgálja, hiszen amíg az itt utazók lábtere 48 mm-rel bővült, addig a csomagtér gyakorlatilag változatlan. Az üléstámla pereméig mérve 6 literrel (611 liter), míg támladöntést követően 22 literrel (1642 liter) lett nagyobb a raktér. Az elektromos csomagtérajtó-mozgatást további felár ellenében láblendítéses vezérléssel is ki lehet egészíteni.

A Variant nevű kombival egyszerre dobják piacra az Alltrak változatot, amely szabadidő-autós körítésű megjelenésével a személy- és szabadidő-autók közötti mezsgyén helyezkedik el. Ennél az extra hasmagasság mellett alapáron adják a 4motion összkerékhajtást is, utóbbi miatt akár 2 tonnát vontathat ez a modellváltozat.