Eddigi története során először használ konszernidegen-technikát a Smart fortwo, az első teljesen Mercedes fejlesztés volt, a másodikban Mitsubishi benzinmotort használtak, most pedig Renault padlólemezt hasznosítottak szőröstül-bőröstül – a franciák ugye a Mercedes-szel való együttműködés miatt készítették el a farmotoros Twingo-t.

Újdonság, hogy a Smart két hosszal lesz választható, hiszen a forfour is a fortwo alapjára épül. Németországban azonos motor és felszereltség esetén mindössze 600 euró, azaz 185 000 Ft lesz a felára a két hátsó ülésnek. Persze nem csak teret nyer a kedves ügyfél, hanem sokat veszít is, a fordulókör átmérője például 7,3 méterről 8,95 méterre növekedik. A kétszemélyes változat továbbra is a francia Hambach-ban készül, a négyszemélyes pedig a szlovén Novo Mesto-ban, a Twingo-val közös gyártósoron.

A fortwo hossza változatlanul 2,69 méter, a forfour ezt 80 centivel múlja felül; a tengelytávolság csak 62 centivel bővül. Annak ellenére, hogy a négyszemélyes változat hátsó túlnyúlása nagyobb, a raktere bizony kisebb. A fortwo csomagtartója alaphelyzetben 260 literes, míg a forfour 185 litert képes befogadni – utóbbit azonban lehet bővíteni is, a támladöntést követően 975 literes lehet a maximális raktér.

Amíg például a kormányszervo feláras extra, az oldalszél-segédet alapáron kapja a csöppség, légzsákból öt (frontális-, oldal-  és vezetőoldali térdlégzsák) jár. A piaci bevezetéskor 1,0 literes, 71 lóerős háromhengeres szívómotorral és a Renault-féle 0,9 literes, 90 lóerős turbómotorral lehet majd választani a Smart fortwo és forfour típusokat, és pár hónappal később csatlakozik ezekhez egy meg nem nevezett lökettérfogatú, 60 lóerős alapmotor. Váltóból 5 fokozatú, kézi kapcsolású jár alapáron, felár ellenében 6 fokozatú, dupla kuplungos kérhető – nincs többé bólogató karosszéria a lassú kapcsolások miatt.

A Smart fortwo és forfour piaci bevezetésével párhuzamosan pár hónapig választható lesz egy Edition 1 változat, amelyet a narancsszínű Tridion biztonsági celláról lehet megismerni, ennél a modellnél az egyébként feláras LED világítási csomag is ott van a fedélzeten.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!