A BMW legendás sportautóit őrző „Hírességek csarnoka” újabb modellel bővül: hat éven át tartó piaci pályafutása után a BMW i8 sorozatgyártása véget ér. A BMW i8 Coupé és a BMW i8 Roadster örökre a müncheni központú vállalatcsoport történetének egyik meghatározó mérföldköve marad. A plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt duó sikertörténete a jövőbe mutató formanyelv és az úttörő technológia egyedülálló szimbiózisaként kezdődött, amely a vezetés sportautós élményét hosszú távon fenntartható módon váltotta valóra és egy csapásra a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt autók menetdinamikai etalonjává érett. A BMW i8 a vállalatcsoport újabbnál újabb hálózatról tölthető modelljeinek is utat mutatott, mialatt forradalmi technológiája rövid idő alatt a világ legsikeresebb hálózatról tölthető sportautójává emelte. A modellpárosból 2014 óta több mint 20 000 darab talált gazdára világszerte, amellyel mindegyik riválisánál jobb értékesítési eredményt mutatott fel kategóriájában.

A BMW Vision EfficientDynamics tanulmányautót a személyes mobilitás felettébb csábító jövőképeként mutatta be a BMW a 2009-es Frankfurti Nemzetközi Autószalonon. A modell a márka által fémjelzett vezetési élmény, a magával ragadó formanyelv és az iránymutató technológia egységének ígéretét hordozta. Sirályszárnyas ajtóival, a BMW hamisítatlan stílusjegyeinek újraértelmezésével, plug-in hibrid hajtáslánc-technológiájával és hatékony összkerékhajtásával a 2+2 üléses sportautó-koncepció elsöprő visszhangot keltett a vezetés szerelmeseinek körében, majd a BMW i divízió megalakulásáról, a BMW Vision EfficientDynamics tanulmányautó főbb elemeinek tömegtermeléséről és a vezetési élmény új korszakának eljöveteléről szóló hírek bejelentésével a BMW Group több millió új rajongót szerzett.

A BMW i8 2013-ban ünnepelte világpremierjét a Frankfurti Nemzetközi Autószalonon, az első pillanattól kezdve a plug-in hibrid hajtáslánc-technológia innovációira épülő vezetési élmény úttörője volt. És ez közel sem csupán a 2014-ben elrajtolt FIA Formula E hivatalos biztonsági autójaként betöltött szerepet jelenti, hiszen a BMW i8 a világ első olyan sportautójaként érkezett meg az utakra, amelyet már a legelső skiccektől kezdve a fenntarthatóság mentén terveztek meg a mérnökök. A BMW i divízió szakemberei mind a járműszerkezet, mind a plug-in hibrid hajtáslánc-technológia terén új ösvényeken indultak el. A szénszál-erősítésű műanyagból (CFRP) készült utascella és az alumíniumból készült padlólemez egyesítése legalább annyira forradalmi megoldásnak számított, mint a belsőégésű erőforrás és az elektromos motor intelligensen vezérelt együttműködése. A 2+2 üléses karosszériakoncepció, az aerodinamikailag optimalizált formanyelv, az intelligens könnyűszerkezetes járműépítés és az innovatív hajtáslánc egytől egyig a menetdinamika és a hatékonyság közötti kezdeti ellentmondás feloldását célozta. Eme innovatív megközelítésnek köszönhetően a BMW i8 egy csúcskategóriás sportautó vezetési élményével kecsegtet, egy kisautó átlagos üzemanyag-fogyasztását ígérve.

A plug-in hibrid hajtáslánc-technológia vezérlőelektronikáját a lehető legdinamikusabb menetteljesítmény és a két erőforrás lehető leghatékonyabb együttműködése mentén tervezték meg a mérnökök. A BMW TwinPower Turbo technológiával dolgozó benzinmotor a hátsó kerekeket, az elektromos motor pedig az első kerekeket hajtja. A végeredmény egy hibrid-specifikus összkerékhajtás, amely nem csupán a tapadást, de az agilitást és a menetstabilitást is jelentős mértékben fokozza. Ezzel és az elektromos motor 250 Nm csúcs forgatónyomatékával – amely azonnal, már álló helyzetből is teljes mértékben a vezető rendelkezésére áll – a BMW i8 tisztán elektromos meghajtással, és mint ilyen, károsanyag-kibocsátás nélkül is képes sportautós menetteljesítményre. A BMW i8 egészen 120 km/órás sebességig képes fenntartani a tisztán elektromos meghajtást, a két erőforrás együttes forgatónyomatéka pedig a nagyteljesítményű sportautók lélegzetelállító menetdinamikáját szabadítja az aszfaltra.

A menetdinamikát és a hajtáslánc-technológia hatékonyságát a BMW i divízió által kifejlesztett LifeDrive járműstruktúra hivatott még tovább fokozni. A BMW i8 modellpárosát már a legelső skiccektől kezdve a plug-in hibrid hajtáslánc-technológia szempontjai szerint álmodták meg a készítők, a karosszéria vázát és a hajtáslánc elemeit így egy harmonikus egységként tervezték meg – nagyban elősegítve ezzel a BMW i8 vérbeli sportautós karakterét. Az utascella szénszál-erősítésű műanyagból (CFRP), a padlólemez pedig alumíniumból készült, a BMW i8 saját tömege így a két erőforrással, a vezérlőelektronikával, a futómű-technológiával, a merevítésekkel és a karosszéria gyűrődési zónáival együtt sem haladja meg az 1 500 kilogrammot. Az első és a hátsó tengely közötti terhelés-elosztás ellenben tökéletes, 50:50 arányban érvényesül. Annak köszönhetően pedig, hogy a tisztán elektromos meghajtás energiáját tároló nagyfeszültségű akkumulátor mélyen a padlólemezbe került, a duó súlypontja is extrém alacsony lett.

Ikonikus sportautóként a BMW i8 úttörő funkciói már az első pillanattól kezdve messze túlmutattak a BMW eDrive hajtáslánc-technológia innovációin. A szénszál-erősítésű műanyag (CFRP) átfogó alkalmazása és a látványos légellenállás-csökkentő megoldások nem csupán az intelligens könnyűszerkezetes járműépítés, de az aerodinamika terén is új mércét állítottak. A BMW i3 tisztán elektromos prémium kompakt és a BMW i8 plug-in hibrid sportautó vadonatúj, innovatív tömegtermelési megoldásokat vezetett be az autóiparban, amely mentén a BMW Group a szénszál-erősítésű műanyag (CFRP) megmunkálása és tömegtermelése terén is piacvezetővé lépett elő. A rendkívül könnyű, csúcstechnológiás anyag kapcsán a BMW i divízió széleskörű szakmai tapasztalatokra tett szert, amelynek köszönhetően a BMW Group ma már számos modellsorozatában professzionális keretek között alkalmazza a szénszál-erősítésű műanyagot (CFRP), a prémium autógyártó-vállalatok közül egyedüliként.

A BMW i8 utasterének anyaghasználatát a hosszú távú fenntarthatóság jellemzi. Az ülések és a műszerfal bőrözését cserzett olajlevél-kivonattal finomították, a szövetkárpit alapanyaga pedig újrahasznosított műanyagokból kinyert poliészter-granulátumból származik. A BMW i modelleket övező fenntarthatóság a tervezési fázistól kezdve, a felhasználáson és alkalmazáson át, egészen az újrahasznosításig terjed, lefedve így a jövőbe mutató autók teljes életciklusát. A BMW i8 esetében nem csupán a modellben alkalmazott újrahasznosított műanyagok száma kimagasló, de a padlólemezhez felhasznált alumínium nagy része is újrahasznosításból vagy megújuló energia kiaknázásával származik. Sőt mi több, a BMW i8 Coupé és a BMW i8 Roadster tömegtermeléséhez felhasznált energiát a BMW lipcsei gyárában szélerőművek állítják elő, az egyesült államokbeli Moses Lake szénszál-előállító üzemének energiaellátásáról pedig 100 százalékban vízenergia gondoskodik. Piaci bevezetésekor a BMW i8 volt a világ első olyan sorozatgyártásban kínált modellje, amelyet az innovatív lézerfény-technológiás első fényszórókkal szereltek. A BMW i8 világpremierje után a technológiát a BMW 7-es sorozat, majd később számos másik modellsorozat is megörökölte. A BMW Laserlight lézerfény-technológia kivételesen nagy, a távolsági fény esetében akár 600 méteres megvilágítási tartomány garantál. A fényforrás energiaszükséglete ugyanakkor kifejezetten alacsony, még a híresen hatékony LED-technológiás megoldásokhoz képest is.

A BMW i8 Roadster világpremierjével 2017 őszén új szintre lépett a vezetés hosszú távon fenntartható élménye, megjelenésével a BMW i8 Coupé plug-in hibrid hajtáslánc-technológiájának maximális teljesítményét is tovább fokozták a mérnökök. A nagyfeszültségű akkumulátor tárolókapacitása 20 amperórától 34 amperórára nőtt, 11,6 kilowattóra bruttó energiateljesítmény mellett. A tovább optimalizált akkumulátorcella-technológia azt is lehetővé tette, hogy a tervezők 12 lóerővel 143 lóerőre növeljék az elektromos motor maximális teljesítményét, a két erőforrás maximális rendszerteljesítménye így 374 lóerő lett. A BMW i8 Coupé 4,4 másodperc alatt, a BMW i8 Roadster pedig 4,6 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás tempóra, végsebességük egyaránt 250 km/óra. A nagyfeszültségű akkumulátor egyetlen feltöltésével megtehető tisztán elektromos hatótávolság a BMW i8 Coupé esetében 55 kilométer, a BMW i8 Roadster esetében pedig 53 kilométer.

A roadster vászonteteje innovatív gyártási eljárással készül: a tetőmozgató mechanika egyes alumínium alkatrészeit most először háromdimenziós nyomtatással állítják elő. A forradalmi technológia, amelyet a BMW Group a BMW i8 Roadster esetében alkalmazott először tömegtermelésben, olyan aprólékos geometriai formák legyártását teszi lehetővé, amelyek hagyományos tömegtermelési eljárással elképzelhetetlenek lennének, miközben a saját tömeg és az alkatrészmerevség tökéletes egyensúlyát garantálja. A BMW i divízió által felhalmozott szaktudásnak köszönhetően egyre több modellsorozat egyre több alkatrésze készülhet eme additív gyártási eljárással.

A BMW lipcsei gyárában ezekben a napokban készül el a BMW i8 Ultimate Sophisto Edition limitált szériájának 200 példánya. 2019 decemberében a különkiadás első képviselője a plug-in hibrid sportautó-legenda tömegtermelésben kínált húszezredik modelljeként gurult le a gyártósorról. Ezzel a volumennel a BMW i8 messze megelőzte a legtöbb legendás BMW sportmodellt: a BMW Group sikertörténetének másik mérföldköveként a BMW M1 mindössze 399 darabban, a BMW Z8 roadster pedig csupán mintegy 5 000 példányban látott napvilágot.