Kezdettől fogva sok kritika érte a grünheidei Tesla-beruházást, pedig az nem egy érintetlen zöldterületen valósult meg – évekkel korábban a BMW tervezett itt egy autógyárat, amely végül nem valósult meg, de az önkormányzat akkor egyesítette a területet egy helyrajzi számon és a megfelelő övezetbe sorolták azt, így az amerikai cég hosszas előkészítő munkát tudott megspórolni a helyszínválasztással. Aztán maga a beruházás is 19 ideiglenes engedély alapján zajlott, csak most pénteken kapta meg a végleges, már a működést is megengedő papírokat a Tesla – ez a joggyakorlat eddig is megvolt Németországban, épp csak senki nem használta ki a lehetőséget. Szóval most, hogy megvan a végleges engedély, a Tesla bejelentette, hogy 2 héten belül meg akarja indítani a sorozatgyártást, már készülnek arra a búcsú-szerű eseményre is (óriáskereket is hozatnak…), ahol Elon Musk felavatja az üzemet, azonban könnyen lehet, hogy ez elhamarkodott lépés lesz.
Szintén pénteken ugyanis a bíróság – Verwaltungsgericht Frankfurt (Oder) –, ahol környezetvédők és helyi lakosok adtak be keresetet a cég fokozott talajvízhasználata ellen tiltakozva, megtiltotta a nagymértékű vízkivételt a talajból. Mindezt egy eljáráshiba miatt, az illetékes hivatal ugyanis úgy növelte meg az engedélyben szereplő évi 2,5 millió köbméteres vízfelhasználást 3,57 millió köbméterre, hogy nem vonta be a döntésbe a nyilvánosságot, ezért meg kell ismételni ezt a folyamatot, azaz a lakosok és természetvédelmi szervezetek bevonásával kell meghozni a végleges döntést. Nem tudni, milyen hosszú lesz ez a folyamat, de akár egy évig is elhúzódhat, hiszen annak minden lépésénél megfelelő jelentkezési- és fellebbezési időket is be kell iktatni.
Az illetékes vízgazdálkodási – és így a talajvízért is felelős – cég, a Wasserverband Strausberg-Erkner már korábban bejelentette, hogy felmondja a Tesla-szerződést, ha az autógyár nem szerez meg minden szükséges engedélyt, és ez most jogilag bekövetkezett – még várni kell a közműtársaság hivatalos lépésére. Talán azért is helyezkedett várakozó álláspontra ez a cég, mert közben a brandenburgi politikai vezetés hangsúlyozza, hogy nincs veszélyben sem az autógyár, sem a lakosok vízellátása, és nem lát problémát abban, hogy a bíróság ismételt engedélyezési eljárást írt elő.
Az a helyzet állt elő, hogy van egy engedélyezett, kész autógyár, amely azonban nem rendelkezik a szükséges vízhasználati engedéllyel – márpedig víz nélkül nem lehet autókat gyártani –, de a politikai vezetés szerint nincs ezzel semmi probléma. Úgy tűnik, az esetleges gyártásindítást követő perek során derül majd ki végleg, kinek is van igaza…