A német GTÜ (Gesellschaft für Technisches Überwachung) társaság összegezte a műszaki vizsgák alkalmával szerzett tapasztalatait, és a számok azt bizonyítják, hogy – legalábbis Németországban – minél öregebb egy autó, annál jobb műszaki állapotban van.

Ennek a jelenségnek két oka van, egyfelől az öregebb német autókat külföldre exportálják jelentős számban, másfelől pedig az otthon maradt példányok rajongói kezekbe kerülnek, ahol aztán átlag feletti karbantartásban részesülnek, így a műszaki vizsgákon egyre kevesebb számú, és egyre kevesebb hibát produkáló autó vesz részt.

A statisztika szerint úgy nagyjából 16-18 éves korig folyamatosan nő a problémák száma, ezt követően pedig csökkenni kezd, és végül beáll a 8-9 éves autók szintjére a hibaszám. A 20 éves autóknál még 35 százalék a súlyos hibák (ismétlés) aránya, a 25 éves autóknál ez már csak 30 százalék, és 30 éves korban eléri az ezt követően állandó szinten maradó 25 százalékot. A másik irányból közelítve a 20 éves autóknak 39 százaléka teljesíti gond nélkül a műszaki vizsgát, a 30 éveseknél már 45 százalék a tökéletes műszaki állapotú autók aránya.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!