– Mindig variálják a benzinárakat! – vehette észre mostanában sok ember, köztük a szolnoki Horváthné Julika. – Megint emeltek pár forintot, pedig utóbbi időben elég sokat csökkent. A bolti árakon a csökkenés vajon miért nem látszik? Olyankor ők is olcsóbban szerzik be az árut, nemde? Ennyit kedvezhetnének a vásárlóknak… Az emeléseket bezzeg annál inkább követni szokták…
Bár szerdán a 95-ös benzin ára bruttó 3 forinttal, a gázolajé literenként 2 forinttal emelkedett, a nyersolaj világpiaci árváltozásának köszönhetően az elmúlt időszakban jelentősen mérséklődtek az üzemanyagárak. A benzin literenkénti átlagára szeptember elején még 420 forintnál járt, az utóbbi három hónapban több mint 80 forinttal csökkent, ami azt jelenti, hogy egy személyautóval számolva, egy-egy tank üzemanyaggal 3-4000 forint is megspórolható.

A benzinár több éve nem mozgott 330 forint körül – utoljára 2011 júniusának végén került 360 forintba –, legutóbb 2010 november elején kellett 335 forintot fizetni egy literért.

Az árak hétről-hétre történő változását azonban például a vendéglátós, melegkonyhás kiszállítást végző cégek nem tudják követni.
– Annyiféle egyéb más költséggel is terhelnek minket, mint például élelmiszerlánc adó, parkolási díj, munkavállalók járulékának emelése, amit nem szoktak emlegetni a nyilvánosság előtt – mutatott rá Gaál József, a szolnoki Dréher Étterem  tulajdonosa. – Ha mindezeket követni akarnánk, kéthavonta emelnünk kellene az árakat, amit persze nem tettünk meg, így a benzin árának csökkenése számunkra az említettek kompenzációját jelenti. Ráadásul most számolnunk kell majd még az autópályadíjjal is.
Hasonlóra helyzetre panaszkodnak a pékségek is, ahol szintén nőttek a költségek, amit nem tudtak áremelésekkel kiegyenlíteni. Gaál József arra is felhívta figyelmünket, hogy a kisebb, közepes cégek viszont, valószínűleg az üzemanyagöltség csökkenésének is köszönhetően, év végére maradt még elkölthető pénzük, ami a partnereiknek, munkatársaiknak rendezett céges összejövetelek számának emelkedésén volt lemérhető, ezt megérezte a vendéglátás is.

Hasonlóan gondolkodnak a személyszállítási üzletágban tevékenykedők is.
– Örülünk, hogy olcsóbban tudunk tankolni, és valami kicsivel több marad a zsebünkben! – mondta az egyik szolnoki taxis vállalkozó. – Nehogy azt higgye bárki is, hogy vidéki városban olyan nagy üzlet a taxizás, én is alig-alig élek meg belőle, jószerivel kényszervállalkozó vagyok. Akinek nincs kocsija, gyalog vagy busszal jár, ha nem muszáj, nem vesz igénybe taxit. Nagyon megéreztük a fuvarszám visszaesésén például azt is, hogy kiépült a megyeszékhelyen a kerékpárút-hálózat. Biztos, hogy a díjunk nem fog csökkenni belátható időn belül. Arról nem is szólva, hogy igencsak nehézkes lenne a bevétellel kalkulálni és könyvelni, ha a díjaink összegét ide-oda tologatnánk.

Mindezek ellenére akad arra is példa, hogy sikerül csökkenteni a kiszállítási díjakat.
– A mi cégünk mindkét oldalról érintett a témában, hiszen a nagykereskedések nekünk is szállítanak termékeket, illetve mi is használunk gépkocsikat a munkánk során – magyarázta tapasztalatait Tekse Zsolt, a szolnoki Team Computer tulajdonosa. – Az árubeszerzésnél legtöbb esetben a nagykereskedések futárszolgálaton keresztül küldik le a megrendelt termékeket, melyek áraiban az utóbbi hónapok üzemanyagár-ingadozása egyáltalán nem érződik. Mi azonban a megrendelők, partnerek számára kedvezően tudtuk alakítani a saját költségeinket. Az elmúlt időben tapasztalható benzinárcsökkenés hatására a helyszíni kiszállások díjából tíz százalék kedvezményt tudunk biztosítani, amit egészen addig fenn is tudunk tartani, amíg ilyen olcsó az üzemanyag – tette hozzá.

Mennyit spórol a kedvező üzemanyagáron?

Gulyás Ottó, Jászladány: – Örülök a kedvező üzemanyagárnak, de azt gondolom, még lehetne ennél is olcsóbb. Remélem hamarosan 300 forint alá csökken a benzin ára. Egyébként tavasztől-őszig sokat használom az autót, télen kevésbé. Így ezekben a hónapokban pár ezer forintot tudtam spórolni, viszont ha nyáron is marad ennyi az ára, akkor akár 10 ezer forintot is le tudok faragni a havi tankolásból. Papp Ilona, Kisújszállás: – Mivel a férjem sokat jár vidékre autóval dolgozni, többször kellett tankolni is. A hetente csökkenő benzinnek köszönhetően majdnem egy plusz tankolásnyira valót spóroltunk meg ez elmúlt hónapok alatt, ami nagyon jól jött év végén, szilveszterkor meg is tankoltam az autót. Pataki Mihály, Jászberény: – A benzinárak csökkenésével gyakrabban tankolok, többet használom az autót. Általában ugyanannyi pénzért tankolok, ami most azt jelenti, hogy egy-egy alkalommal több kilométert tudok megtenni. Nem számoltam ki pontosan, hogy megtakarítok vagy sem, de a tapasztalat, hogy gyakrabban is használom a járművet. Kovács Pál, Karcag: – Az olcsó üzemanyagárnak köszönhetően az elmúlt hetekben többször tudtunk autóba ülni, és azzal menni bevásárolni, vagy meglátogatni a gyerekeket. A háromezer forint, amit megtakarítottunk a két tankoláson, nagyon jól jött, hiszen karácsonykor azt a bőségesebb megvendégelésre fordíthattuk.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!