Egészen a Michigani Legfelsőbb Bíróságig jutott egy eljárás, amely során azt szerették volna tisztázni a különböző felek, hogy ha már egyszer az orvosi célból történő marihuána fogyasztás legális az államban, akkor miért tilos a marihuána hatása alatti autóvezetés. Salamoni döntés született: szabad is, meg nem is.

Egy 2010-ben kiadott büntetőcédula miatt indult az eljárás, amely során az adott övezetben megengedettnél 30 mérfölddel (48 km/h) gyorsabban hajtó Rodney Koon az őt elfogó rendőr kérdésére beismerte, hogy öt órával korábban marihuánát fogyasztott, és rögtön megmutatta az őt erre felhatalmazó orvosi papírt is. A rendőrt mindez nem érdekelte különösebben, és befolyásolt állapotban való autóvezetésért is megbüntette Koon urat, aki nem hagyta annyiban a dolgot, hiszen az orvosi célú marihuána-fogyasztásról szóló törvényben szó szerint szerepel egy rész, miszerint „tilos letartóztatni, eljárást indítani ellene vagy letartóztatni olyat, aki orvosi célból fogyasztott marihuánát”. Az ügy egészen a legfelső fórumig eljutott, a bírák állásfoglalása szerint az orvosi célú marihuána fogyasztás egy-két szippantást jelent, ami még nem befolyásolja hátrányosan az ember reakcióit. Ennek megfelelően csak azt követően lehet a megfelelő orvosi dokumentációval rendelkező, és a helyi vizsgálaton pozitív THC tesztet produkáló autóvezetőket megbüntetni, ha a rendőrség külön vizsgálja vezetői képességeiket – az amerikai filmekben látható vonalon járás csukott szemmel, orr megérintése, számolás, stb. Olyan a helyzet, mint az alkoholos befolyásoltságnál, ott is van egy olyan határérték, amelyet nem szabad túllépni, itt mindössze annyival bonyolultabb a helyzet, hogy nincs légalkohol-vizsgálat/vérvétel a befolyásoltság szintjének objektív vizsgálatára, hanem az minden esetben a rendőr szubjektív ítélőképességére van bízva.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!