A német Manager Magazin cikke szerint a Volkswagen konszern már megkezdte a tárgyalásokat annak érdekében, hogy megvásárolja a Fiat-Chrysler céget. Leginkább az olasz-amerikai vegyesvállalat észak-amerikai részlege érdekli a németeket, akik nem túl jó pozíciókkal rendelkeznek ezen a fontos piacon, de a Ferdinand Piëch által régóta áhított Alfa Romeo márka is végre az övék lehetne.

A hírre válaszul az FCA talán legrövidebb sajtóközleményét adta ki, amely szerint semmiféle tárgyalásokat nem folytatnak a VW konszernnel, pláne nem összeolvadásról. Ez persze nem jelent semmit, hiszen a németek nem az autógyárral, hanem annak tulajdonosával, a Fiat-konszernnel és az azt ellenőrző Agnelli-családdal próbálnak egyezkedni, megkerülve ezzel az összeolvadást régóta ellenző Sergio Marchionne-t.

A hírre egyébként 2 százalékkal, 185 euróra esett a VW konszern részvényeinek árfolyama, mert az elemzők attól félnek, hogy túlságosan is nagy falat lenne az FCA beolvasztása a konszernbe. Ellenben a milánói tőzsdén jegyzett Fiat-részvények árfolyama 4 százalékkal, közel 8 euróra emelkedett. Könnyen lehet, hogy egyébként semmi nem lesz a VW-FCA összeolvadásból, hiszen a német konszern egy másik, fontos területen is felvásárlást tervez, a jelenleg az MAN és Scania jelentette haszonjármű-üzletágat erősítenék egy újabb cég felvásárlásával, amellyel Európán kívüli pozícióikat erősítenék. A Volkswagennek jelenleg mintegy 18 milliárd euró készpénzállománya van, tehát ennyi pénzt úgy tud elkölteni felvásárlásokra, hogy nem kell bankokkal egyezkednie finanszírozás miatt.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!