Vésztő határában szerdán reggel, a közmunkaprogram keretén belül megkezdődött a csalánpalánták elültetése. Molnár Sándor polgármester elmondta, egy piacvezető német céggel, a Mattes&Ammann-nal került kapcsolatba az önkormányzat, mely 110 ezer tövet szállított le a napokban. Egyelőre öthektáros területen termesztenek csalánt Vésztőn, de a tervek szerint a következő évben már további húsz hektáron is folynának a munkálatok.
 
– A német kormány egy általa létrehozott és szponzorált közhasznú szervezeten keresztül segíti a megújuló anyagok használatát az autóiparban. Az önkormányzat a közelmúltban tárgyalt velük, hogy ipari rostnövényt termesztenének és dolgoznának is fel – folytatta Molnár Sándor. Kifejtette, hogy a kendert és a csalánt prémium kategóriás személygépkocsik (például Mercedes és Audi), belső kárpit merevítő és hangcsillapító elemeinél használnák.
 
– Erre tavaly indult egy kísérleti projekt. Jelenleg Németországban és Franciaországban termesztenek és dolgoznak fel ilyen ipari rostnövényeket. Mivel a hazai üzemek is használnák ezeket, a cég szeretne Magyarországon is ilyet előállítani, alapanyagot termeltetni. A végső cél, hogy összesen négyezer hektáros területen legyen rostnövény-ültetvény – tette hozzá a polgármester, utalva arra hogy itt kapna Vésztő is szerepet.

– A német céggel hamarosan egy hosszabb távra szóló szerződést köt a város, ugyanis a most elültetett csalán tíz esztendőn keresztül termőképes. Jövőre már több rostnövényre is szüksége lesz a vállalatnak, akkor kell nagyobb mennyiségben beszállítani – folytatta Molnár Sándor, részletezve, hogy a mostani, őszi termésből ismét palánták lesznek.
 
– Több közmunkás is tevékenykedik a termőföldeken az ültetésnél, aztán kapálni és locsolni is kell a növényeket. A vegetációs időszakban nem kell vele nagyon foglalkozni, csak a betakarításnál lesz még igény több dolgozóra – mondta Molnár Sándor. A csalán két és fél-három méter magasra nő, bokrosodik, terebélyesedik, így kiöli maga alól a gazt is.
 
– A kender termesztését is beindítaná az önkormányzat, ott a mag is komoly értéket képvisel a kozmetikai cégeknek és a gyógyszeriparnak, nem csak a rost. Ráadásul a kézzel betakarított növények többet érnek, nagyobb előnyben részesítik a felvásárlók – beszélt a további tervekről, kiemelve, hogy a rostnövények feldolgozását is igyekeznek helyben tartani.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!