Az esseni Techno Classica kiállításon állította ki tavalyi szerzeményét, egy 1935-ös Mercedes 500 K Roadster típusú autóját Frans van Haren holland gyűjtő, azonban a seregszemle ideje alatt az egykori első tulajdonos leszármazottja jelentkezett a hatóságoknál, miszerint az autó még mindig az ő (a család) jogos tulajdona.

A holland gyűjtő tavaly augusztusban vásárolta az autót az RM Auctions árverésén a kaliforniai Monterey-ben, 3 767 500 dollárért, azaz kicsivel több, mint 830 millió forintért. Ezt megelőzően már többször is tulajdonost cserélt az autó, amely a papírok szerint még 1945-ben szabályos adásvételi szerződéssel került egy amerikai katona birtokába.

Hans Friedrich Prym 1935 április 25-én vásárolta meg a korábban a berlini autókiállításon is bemutatott autót. Leszármazottja szerint azonban az autót közel hetven évvel ezelőtt egyszerűen ellopták a családjuktól, az autó ismert történetét a hetvenes évekig lehet visszakövetni, ekkor került Russel Strauch gyűjteményébe. A német ügyészség a tulajdonvita tisztázásig zár alá helyezte az autót, azt a holland gyűjtő nem szállíthatta haza.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!