Szakmai előadásokkal, kiállításokkal hívja fel a figyelmet a közlekedésbiztonság ügyének fontosságára az eseményen az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Közlekedéstudományi Intézet (KTI), az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB), a Magyar Autóklub és a Vision Zero Egyesület. A konferenciát, amelynek a Várkert Bazár ad otthont, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, az autó-motorsport fejlesztéséért és a közlekedésbiztonság kiemelt kezeléséért felelős kormánybiztos előadása nyitja meg. Majd Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elismeréseket ad át a Közlekedési Kultúra Napja alkalmából kiírt, „Közlekedési Kultúránk Értékei 2021 elnevezésű” pályázat győzteseinek. Többek között az év kerékpárútját, körforgalmát, KRESZ-parkját, közlekedésbiztonsági fotóját és a rajzpályázat dobogósait is díjazzák.

A HUMDA szakmai partnerei részéről előadást tart Érsek István, az ITM közlekedési hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára, Schváb Zoltán, a KTI ügyvezetője, Óberling József r. ezredes, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke, Berzai Zsolt r. alezredes, az ORFK-OBB főtitkára, Buzási Gábor, a Vision Zero Magyar Közlekedésbiztonsági Egyesület alapító főtitkára és Hatala József, a Magyar Autóklub elnöke. Az eseményt Szujó Zoltán moderálásával az „Ember – Jármű- Pálya” című pódiumbeszélgetés zárja, melyen a Vision Zero Magyar Közlekedésbiztonsági Egyesület és a Groupama Tanpálya képviselői vesznek részt.

– Sikeres szemléletformálással tovább csökkenthető a közútjainkon bekövetkező, végzetes kimenetelű balesetek száma. Az ITM által létrehozott HUMDA első konferenciáját azért a Forma–1-es Magyar Nagydíj hétvégéjén tarjuk meg, mert ekkor hazánk kiemelt figyelmet kap. A kormány és a HUMDA szorosan összedolgozik a hazai közlekedési kultúra fejlesztéséért. Minden jóérzésű ember célja, hogy a súlyos vagy végzetes közlekedési balesetek száma radikálisan csökkenjen. Ezért ajánlom a közlekedés iránt érdeklődők figyelmébe az ingyenes konferenciát, amelyen rangos szakmai szervezetek képviselőinek előadásai tájékoztatnak a hazai közlekedésbiztonság aktuális helyzetéről és a legújabb technológiai fejlesztésekről – emelte ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

– A HUMDA egyik fő feladata a közlekedésbiztonság színvonalának növelése társadalmi szemléletformálás révén, ezért is indított az Ügynökség tavasszal egy teljes média-mixet lefedő közlekedésbiztonsági kampányt. Motoros közlekedésbiztonsági napot is rendezett június végén a HUMDA a Hungaroringen. A résztvevők zárt pályán fejleszthették képességeiket, és éles helyzetekben szerezhettek gyakorlatot szakértő instruktorok segítségével. A rendezvény nagyon népszerű volt, a regisztráció kezdete után néhány órával minden hely betelt, ezért augusztusban megismételjük majd. Hosszú távon a multimobilitás is egyre nagyobb hangsúlyt kap a működésünkben. A kevésbé környezetszennyező, zöldebb közlekedési eszközök minél szélesebb körű használata, a modernebb járműállomány és a fenntarthatóság is fontos számunkra – emelte ki Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A közlekedésbiztonsági konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz között. Az eseményhez tartozó regisztrációs felület és a konferencia részletes programja a HUMDA honlapján érhető el: https://humda.hu/esemenyek/humda-kozlekedesbiztonsagi-konferencia-2021-22