Két testvér alapította egykor azt az autóbontót, amely kifejezetten a második világháborúban szolgáló katonák által hátrahagyott autók bontásával indult. A házak közötti mezőn kezdték gyűjteni az autókat, amelyek száma az ötvenes években bővült robbanásszerűen – a legtöbb roncs is ekkor került a “gyűjteménybe”..

A telep egészen a nyolcvanas évekig működött üzletszerűen, ekkor hagytak fel az autóalkatrészek értékesítésével a testvérek, akik aztán a kilencvenes években elköltöztek a házaikból. Három évtizede tehát nem nyúltak az autókhoz, és mintegy két évtizede már senki nem járt arrafelé. Időről-időre felfedezik ezt a Bastnas közelében található roncstemetőt, legutóbb Svein Nordrum svéd fényképész talált rájuk kirándulás közben, neki köszönhetőek ezek a látványos felvételek.

„Nagyon csendes a hely. Furcsa érzése van ott az embernek, mintha a világ végén lenne. Nagyon sűrű az erdő, egyszerre csak néhány autót lehet látni – a többi elvész a fák között” – nyilatkozta a fényképész a helyszínről, és ezt sikerült is a képein megörökíteni. Itt csak néhány ízelítőt tudunk közölni, de többet találnak Nordrum úr weboldalán. Néha szeretnék felszámolni ezt a roncstemetőt, as becslések szerint mintegy 38 millió Ft értékű ócskavas található itt, azonban ez egyfelől nem fedezné az elszállítás költségét, másfelől a környezetvédők is hevesen tiltakoznak az ilyen kezdeményezések ellen.

Mára igen komoly erdő nőtt az autók köré, amelyek egykor egy mezőn álltak, tehát itt már nem egy roncstemetőről, hanem egy – meglehetősen sajátos – élőhelyről van szó, ahol rengeteg növény és kisállat él és virul, a madarak például kitűnően védett fészkelőhelyekre találtak az utasterekben, ezért a környezetvédők a végsőkig hajlandóak elmenni a terület védelme érdekében. Mivel professzionálisan elhelyezett roncsautókról van szó, azokat annak rendje és módja szerint megszabadították a környezetre esetleg veszélyes folyadékoktól. Ráadásul azok kora miatt a műanyagok nem is nagyon jellemzőek – és amik voltak, azok is javarészt már elporladtak.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!