Meglehetősen zavaros időkön van túl a holland Spyker márka, a Saab-kaland következtében csődvédelem alá került, és az utolsó pillanatban tudta csak megmenteni a tulajdonos Victor Muller az autóipari érdekeltségét.

A Genfi Autószalonon kiállított C8 Preliator a 2009-es C8 Aileron áttervezett változata. A Preliator név latinul harcost jelent, amivel egyfelől arra utalnak, hogy legyőzték a nehézségeket, másfelől pedig az eredeti Spyker gyár által az első világháború ideje, tehát pontosan 100 évvel ezelőtt gyártott vadászrepülőkre emlékeznek. Átalakították az aerodinamikát, pár apró légterelővel több van, a korábban a karosszéria síkjából kiálló légterelők immár süllyesztettek.

A korábbinál merevebb az alumínium térváz, a felfüggesztést a Lotus szállítja. A motortérben a már nem gyártott, 4,2 literes Audi V8-as dolgozik, amelyet kompresszor segítségével tuningolnak 500 lóerősre, újdonság, hogy a 6 fokozatú Getrag kézi kapcsolású váltó helyett immár 6 fokozatú ZF automata is kérhető. Az utastérben javították az ergonómiát, tágasabb a hely. Mindössze 50 darab Spyker C8 Preliator gyártását tervezik, amíg a belsőben olyan színű bőrkárpitot kér az ügyfél, amilyent csak akar, karosszériaszínből 16 közül választhat – 300 ezer euróért.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!