Kifutott az Aston Martin V12 Vantage, de nem kell aggódni, hiszen itt az új Aston Martin V12 Vantage S. A névhez hozzácsapott betű igen jelentős változásokat takar, hiszen jelenleg ez a leggyorsabb közúti autója a márkának. Abszolút értelemben se kell szégyenkeznie, hiszen egyedül a limitált szériás One-77 volt gyorsabb nála…

Ennek elérése érdekében jelentős műszaki változtatásokat hajtottak végre a konstrukción. A 6,0 literes, szívó V12-es erőforrás például forgácsológéppel megmunkált égéstereket és üreges vezérműtengelyeket kap – korábban a versenyautók részesültek ilyen különleges kezelésben -, aminek a korábbinál 50-nel több, 573 lóerő (6750/perc) és 620 Nm (5750/perc) csúcsteljesítmény az eredménye.

Ehhez ráadásul az itt debütáló, az Oerlikon Graziano által kifejlesztett, hétfokozatú Sportshift III AMT robotizált váltót párosítják, ami 25 kg-mal könnyebb a korábbi hatfokozatú, kézi kapcsolású váltónál. A gyorsulást egyelőre nem közölték, de azt igen, hogy a végsebesség 330 km/órára emelkedett. Az állítható felfüggesztés (normál, sport és versenypálya módok) a kormány rásegítésének mértékét is befolyásolja, külön Sport kapcsolóval lehet az e-gáz, a váltó és a kipufogó sportosabb üzemelését aktiválni. A kipufogórendszer egyébként a méret béli eltérésektől eltekintve megegyezik azzal, amit a One-77 is használ.

Az Aston Martin rajongók számára jelentős, a földi halandóknak legfeljebb említést érdemlő változás, hogy elbúcsúztunk a hűtőrács alumínium betétjétől, amelynek helyét egyszerű rács vette át – ami a CC100 Speedster, vagy a gyár által egyszerűen DBR100-ként emlegetett tanulmányon debütált nemrég. A fekete szín fokozott használata mellett és a különösen alacsony tömegű könnyűfém felniket emeli ki a gyár. Az utastérben a vevő összes kívánságát képesek megvalósítani, itt azt nevezik meg az Aston Martin V12 Vantage S legnagyobb újdonságának, hogy már fekete pedálokkal is választható. A vételárral még adós a gyár.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!