Nem sokkal azt követően, hogy a Renault-Nissan Szövetség többségi tulajdonrészt szerzett a japán Mitsubishiben, újabb autógyártóba vásárolta be magát a cég, a kínai Shenyang Brilliance Jinbei Automobile cég 49 %-át vásárolták meg. A cél egyfelől a Renault-Nissan pozíciójának erősítése a kínai piacon, másfelől modellek terén is lehet szorosabb együttműködés. A Renault-Nissan szövetség könnyű haszonjárművek terén akarja elsőként szorosra fűzni az együttműködést, várhatóan az Unión kívüli piacokon, ahol a kereskedőhálózatok szintjén is megvalósul az együttműködés. A kínai gyártó ezt követően hozzáfér a külföldi partner fejlesztéseihez, ami biztonságtechnika és elektromos hajtás terén jelent neki előnyt.

A nemrég a maláj Protont és a brit Lotust megvásároló kínai Geely se állt le a beszerzéssel, a Terrafugia nevű vállalkozást vásárolta meg, amely már az USA megfelelő hatóságainak jóváhagyásával is rendelkezik a személyautó/repülőgép keverék Transition nevű járművének gyártásához, amely a kínai pénzügyi háttérnek köszönhetően várhatóan nemsokára be is fog következni.

Ide tartozó hír, hogy az európai versenyhivatal jóváhagyta a PSA Csoport-GM közti üzlet autógyárra vonatkozó részét, tehát az Opel és Vauxhall márkák új tulajdonoshoz kerülhetnek. Ezzel csak a megállapodás egyik felére bólintott rá Brüsszel, a GM Financial nevű finanszírozó cég megvásárlása kapcsán (a BNP Paribas és a PSA Csoport közösen szeretnék megvásárolni) csak a második félévben várható hivatali jóváhagyás.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!