Jelenleg épp komoly autóipari befektetéseket eszközölnek Törökországban, nemsokára megkezdik egy új nemzeti autó, vagyis a régi Saab 9-3-as gyártását, és ehhez a vonulathoz tartozik az is, hogy a Trakya Egyetemen elkészítettek a Pehlivan ElekTrak nevű villanyautót. Az itt szerzett tapasztalatokat szeretnék majd hasznosítani a török autóiparban, Fikri Isik, a török Tudományos, Ipari és Technológiai miniszter kijelentette, hogy „a mi autónk jobb lesz a Tesláénál”.

Ezt a kijelentést egyébként arra alapozza, hogy amíg az USA-ban fejlesztett autóval állandóan töltőpontot kell keresni, a török villanyautóban beépített erőmű lesz – értsd hatótávnövelővel rendelkezik majd. Ezzel kapcsolatban annyit tudni, hogy az 1 literes lökettérfogatú, kéthengeres benzinmotor 35 százalékos hatásfokkal üzemel majd, és 2018-ban tervezik elindítani a sorozatgyártását. Azt nem tudjuk, milyen autóban szolgálhat majd ez az egység, de minden bizonnyal a Saab 9-3-as lesz a kiindulási alap, hiszen olasz és svéd cégek is segítenek a fejlesztésben.

A Pehlivan ElekTrak projektet 2013-ban kezdték, amikor összeállították a 20 fős fejlesztőcsapatot. A négy méter hosszú karbon karosszéria alatt acél zártszelvényből készített térváz rejtőzik, a 3 kWh kapacitású akkumulátorral egy feltöltéssel mintegy 120 km-t tud megtenni legfeljebb 110 km/h-s sebességgel, és ekkor indul be a hatótávnövelő benzinmotoros generátor. Az autóval több ezer kilométert tettek meg két hét alatt a Balkán-félszigeten, ahol különféle felsőoktatási intézményeket és az autóiparban érdekelt intézményeket látogattak körbe.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!