A Ford megerősítette, hogy 300 millió dolláros beruházással készíti fel a romániai Krajova üzemet egy új kishaszonjármű 2023-as gyártására. A modell kínálatában a 2024-ben bemutatkozó, tisztán elektromos hajtású változat is szerepel, ami az első olyan sorozatgyártású, tisztán elektromos hajtású autó lesz, ami Romániában készül.
“A Krajova üzem működése nagyban hozzájárul a Ford világszintű versenyképességéhez és rugalmasságához. Az, hogy az új kishaszonjármű Romániában készül majd, jól példázza eredményes együttműködésünket a helyi beszállítókkal és az itteni közösséggel, ami a Ford Krajova csapatának érdeme. A tisztán elektromos modellváltozat 2024-es gyártásával Krajova lesz a harmadik európai üzemünk, ahol ilyen járművek születnek. Nemrégiben nagy összegeket invesztáltunk a Ford Kölni Villamosítási Központba és a Ford Otosan törökországi Kocaeli gyárába, most pedig újra egyértelmű jelét adjuk annak, hogy haszongépjárműveink vásárlóit egyre gyorsuló iramban szeretnénk átvezetni egy nulla károsanyag-kibocsátású Európába” – nyilatkozta Stuart Rowley, a Ford Európa elnöke.
Februárban a Ford bejelentette, hogy 2024-re teljes haszongépjármű-palettáján elérhetővé teszi a nulla károsanyag-kibocsátású hajtásláncokat, és hogy 2030-ra a Ford haszongépjárművek kétharmadát várhatóan már tisztán elektromos vagy plug-in hibrid hajtással rendelik meg a vevők. Az új kishaszonjármű kínálatában a Ford legmodernebb benzin- és dízelmotorjai is szerepelnek majd, köztük fejlett dízel erőforrások a nagy-britanniai Dagenham Motorgyárból és sebességváltók a szintén brit Ford Halewood Transmissions Limited vállalattól.

Ford Krajova: világszínvonal
A Ford a mostani összeggel együtt eddig közel 2 milliárd dollárt fektetett be romániai tevékenységeibe a Krajova üzem 2008-as megvásárlása óta. Az elmúlt években a gyárat nagy mértékben modernizálták, munkába állítva több mint 600 robotot, ami tovább javította a karosszériaüzem, a présüzem, a fényező részleg, a kárpitozó üzem és a futómű részleg hatékonyságát és minőségét. A világszínvonalú autó- és motorgyár mintegy 6000 ember számára biztosít munkalehetőséget.
A Krajova üzemben 2019 októberében készült először elektromos hajtású autó (a Ford Puma mild hibrid), és a mai bejelentés egy újabb mérföldkövet jelez, hiszen itt gyártanak majd először Romániában tisztán elektromos hajtású járművet. A Puma mellett Krajovában készítik még a Ford EcoSport kisméretű SUV-t és a többszörösen díjnyertes 1,0 literes EcoBoost motort is.
“Új beruházásunk Krajova jövőbe azt a reményünket is jelzi, hogy a román kormány biztosítja majd a legfontosabb fejlesztéseket a versenyképes gyártási környezet támogatásához az itteni régióban, beleértve a közlekedési infrastruktúra nagyon fontos korszerűsítését” – mondta el Rowley. Az új jármű gyártásának kezdetéről és az autó részletesebb termékjellemzőiről a bevezetés dátumához közelebbi időpontban tesz majd közzé további információkat a Ford.