Az 55 esztendős korában hószánbalesetben elhunyt Ken Block büszkén pózolt az Audi legendás versenygépe és az útmutatásai szerint épített S1 Hoonitron társaságában

Az AutoMobil és Tuning Show rengeteg programja mellett, a szervezők egy megemlékezéssel is készülnek a 2023-as AMTS-re. Idén január 2-án egy újabb legenda távozott közülünk, az autós világ egyik legismertebb és legszerethetőbb figurája, Ken Block. A hajdani ralikrossz versenyző és Gymkhana-fenegyerek még életében legendává vált, távozása pótolhatatlan veszteség az egész autós világ számára.

Partnereikkel közösen a szervezők egy, az elhunyt versenyzőhöz méltó emlékstandot emelnek a rendezvényen, melynek keretei között egy itthon még soha nem látott jármű is megcsodálható lesz. A Toyo Tires, az Abroncs Kereskedőház, valamint az Audi Motorsport jóvoltából, Magyarországon először az AMTS-en mutatkozik be élőben a világ egyik legbrutálisabb versenygépe, az Audi S1 Hoonitron, melyet a gyár kifejezetten a neves pilóta, valamint csapata, a Hoonigan részére készített.

Az egyetlen példányban létező fenevad a legendás B-csoportos raliautó, az Audi S1 Sportquattro modern interpretációja, koncepcióban pedig tökéletesen passzol ahhoz, ami Block utolsó 2 évét meghatározta: már nem rendezett Gymkhana videókat, helyette az elektromobilitás népszerűsítését tűzte ki célul, melynek első lépése volt a tavaly októberben megjelent rendhagyó videó – ami tulajdonképpen az eddig látottak átültetése az „amperhajtás” világába.

A Hoonitron hajtáslánca teljes egészében elektromos: a Formula E-szériából adoptált 2 db Audi villanymotor dolgozik benne, tengelyenként egy-egy, melyek így összkerékhajtást valósítanak meg. A rendszer 4 db, összesen 57,6 kWh kapacitású Audi standard PHEV akkumulátorcsomagból táplálkozik, és 800 volton működik. A teljesítmény 671 lóerő, a nyomaték pedig motoronként 320 Nm, viszont a drifthez használt 12:1-es áttételi aránnyal ez egészen 3000 Nm-ig szalad fel motoronként, így a maximális nyomaték nem kevesebb, mint 6000 Nm!

Az autó a Las Vegasban forgatott első Electrikhana videóban mutatkozott be, amelyben a kaszinóváros neves helyszíneit driftelte végig Ken Block. Ezzel a teljesítménnyel bőven 200 km/óra feletti keresztben autózásokat sikerült bemutatni, abroncsokból pedig dupla annyi fogyott, mint egy átlagos Gymkhana mozi elkészítésekor!

A minden részletében egyedülálló versenygép mindössze fél év alatt készült el, 12 millió dollárra becsült (kb. 4,5 milliárd Ft) értékével az AMTS történetének valaha volt legdrágább kiállított járműve lesz. Jelenlétével, valamint az autó köré épített standdal és aktivitásokkal a szervezők méltó emléket szeretnének állítani a nemrégiben tragikusan elhunyt, legendás versenyző előtt.