Az igazat megvallva a Yo Auto standján voltak látványosabb autók kiállítva, azonban mégis a Changan az, akire nagyon oda kell figyelni. Az orosz eddig a pillanatig néhány nagyratörő terven kívül semmit nem tettek le az asztalra, a kínaiak pedig már a spájzban vannak, hiszen a frankfurti tanulmányautójukat már az európai (műszaki- és a formatervező) fejlesztőközpontjukban készítették el.

A Yo Auto alkotásaival nem is a kétszínű fényezés, vagy az elektromos hajtás a probléma. Sokkal inkább az, hogy az autók úgy néznek ki, ahogy a jövőautókat a kilencvenes évek elején képzelték a formatervezők. Bizonyíték kell? Tessék megnézni a Silvester Stallone repertoárjába tartozó „A pusztító” filmet, amiben a korabeli GM tanulmányok a jövőautók. Megszólalásig hasonlítanak a tanulmányra, igaz, az oroszok a különleges ajtómegoldása még az akkori agymenéseken is túltesz.

Amúgy a sorozatgyártásra szánt autóik nem egész tűrhetően néznek ki, igaz, a kevésbé kidolgozott részletek és a színvilág miatt egyszerűen felnagyított játékautónak tűnnek, amelyeket valahogy senki nem tud komolyan venni. Nem is beszélve az orosz által ígért – a dolgok jelenlegi állása szerint irreálisan – alacsony vételárról.

Vegyük azonban a Changan Auto-t. Ez az ismeretlen kínai gyártó a partnerei között tudhatja a Ford-ot, a Mazdát, a Suzukit, a PSA csoportot, azaz európai minőséget tud gyártani. Azonban ennyivel nem elégszik meg, minden bizonnyal hamarosan piacra akar lépni saját márkájú autóival kontinensünkön. Az első autó a kínaiak által Európában fejlesztett EADO tanulmány. Ránézésre – kívülről és belülről is – hozza azt a szintet, amit ma a dél-koreai gyártók produkálnak.

És ez még nem minden, ott van a SENSE nevű, négyajtós kupé tanulmány. Ennek a formáját is az olasz fejlesztőközpontban készítették el, és még ha beleszámoljuk a sorozatgyártásra való felkészítés során eltűnő látványos részleteket, az autó akkor is van legalább olyan dögös, mint a Mercedes CLS. A frankfurti standból ítélve a kínaiak esetén nem az európai forgalmazás megindítása a kérdés, hanem annak időpontja. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.