A Lexus márka aktuális arculatának gyökerei a papírhajtogatás művészetében gyökereznek, az autókon úgy hajlítják a lemezeket a formatervezők, mintha azok könnyen formálható papírlapok lennének. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy ha nem is origami technikával, de papírból készített autót állítson kerekekre.

Persze némi csalás van a dologban, hiszen az autó alapján egy fémből készített váz adja, de ez nem is annyira a stabilitás miatt volt fontos, hanem azért, mert működőképes autót készítettek, egy kis teljesítményű villanymotort rejt a hullámkarton karosszéria, amivel pár métert saját erőből is meg tud tenni a Lexus IS-t mintázó szerkezet.

Az Origami Car elnevezésű autót egyébként nem a Lexus munkatársai készítették, de az még csak nem is kézi munka. A LaserCut Works és a Scales and Models nevű brit cégek egyébként is speciális prototípusok és kiállítási tárgyak építésével foglalkoznak, de ehhez a munkához mindkettejük összes tapasztalatára szükség volt.

Először is 3D szkenneléssel digitalizáltak egy Lexus IS-t, majd a számítógépben felszeletelték azt – külön a karosszériát, külön az utasteret. Ezt követően számítógéppel vezérelt vágófejjel 1700 darab 10 mm vastag hullámkarton-papírlemezből kivágták a rétegeket, amelyeket aztán 10 perc száradási idejű vízbázisú ragasztóval rögzítettek a vázhoz és egymáshoz. Ez folyamatos ragasztással is több mint 280 óra tiszta munkaidő, úgyhogy nem csoda, hogy három hónapig dolgoztak a Lexus Origami Car megvalósításán.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az origami művészete egyébként napi szinten része a Lexus-termelésnek, a gyár ugyanis arra ösztönzi a futószalag mellett dolgozó nőket és férfiakat, hogy szabadidejükben a nem domináns kezükkel papírmacskát hajtogassanak, így javítsák annak mozgékonyságát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!