Hirdetés – Ha finom bor, akkor Franciaország, ha megbízható autó, akkor Németország vagy Japán, ha extrém módon tesztelt téli gumi, akkor a hideg és zord észak. Ezúttal Kanadából hoztuk el a legnépszerűbb abroncsokat, ahol nem bízzák a véletlenre a választást. Akár -40 C hőmérséklet, változékony időjárás és szélsőséges terepviszonyok. Ha valakik, akkor ők igenis tudják. Nézzük is melyek az általuk leginkább kedvelt téli gumik!

Nokian Hakkapeliitta 9

A Hakkapeliitta nem véletlenül az egyik legelismertebb téli gumi, amelyről a szakemberek sem tudnak rosszat mondani. Ugye azt meg sem kell említenünk, hogy a Nokian Finnországban székel, így abroncsaikat az ottani zord körülményekhez tervezik. Ők alkották meg a világ legelső duplaszegecses technológiáját, amely által a Hakkapeliitta 9 elődeinél nagyságrendekkel biztosabb tapadást ad gyorsításnál, fékezésnél és a kanyarokban egyaránt. Nem mellesleg elődje, a 8-as széria tartja a leggyorsabb téli gumi világrekordját 335 km/h-val, amelyet jeges úton értek el.

General Altimax Arctic

Nem nagyon tudunk belekötni az Altimax Arctic-ba. A szintén szegecsekkel ellátott (bár azok nélkül is használható) gumi a legszélsőségesebb terepviszonyokkal is megküzd. A 270 fokban döntött lamellák magasfokú tapadást biztosítanak hóban, jégen és latyakon egyaránt. Az irányított futófelületi mintázat nagyban hozzájárul a víz hatékony elvezetéséhez, ezáltal az auqaplaning esélyének csökkenéséhez. A felsorolt tulajdonságok és a General több mint 100 éves múltjának köszönhetően a magyar autósok is elégedettek az abronccsal. Az egyik legismertebb teszt oldalon az olvasók 85%-a legalább jó értékelést adott az amerikai gyártó gumijára és újra meg is vásárolnák azt.

GT Radial Ice Pro 3

Hozzánk még nem érkezett el a szingapúri gyártó terméke, de nagy valószínűséggel nem is fog. A 2017-2018-as szezon előtt bemutatott abroncsban összesen 140 szegecs található és, ha eddig nem írtuk volna, akkor a szeges gumik használatát tiltják a magyar törvények. Ennek ellenére az északi országokban nagy népszerűségnek örvend. Egyrészt azért mert a megvásárlásával egy kiváló minőségű gumit kapunk, kimondottan olcsón, tehát, ha ár-érték versenyről beszélünk, a GT abroncsa mindenképp dobogós. Másrészt a futófelület közepe és a vállrész között optimálisan elosztott szegecsek kiváló tapadást és rövid féktávot biztosítanak a jeges úton.

Continental WinterContact SI

Elérkeztünk a lista első szegecs nélküli abroncsához. Igaz, hogy ennek a téli guminak a használatát nem tiltják hazánk szabályai, de még sem kapható itthon. Természetesen a WinterContact család számos modellje megtalálható nálunk is, de valamiért az SI (Snow and Ice) jelzésű abroncs kimaradt. Ennek az oka nagy valószínűséggel az, hogy ezt a terméket is az extrém hideghez igazították. Ezt igazolja a Polarplus technológia is, amely a +Silane adalékanyagnak köszönhetően a legnagyobb fagyokban is rugalmassá teszi az abroncsot, így szinte hozzáragasztja azt az útfelülethez.

Goodyear UltraGrip Ice WRT

Az Ice WRT egy kiváló igás ló, amely a szedánoktól a furgonokon át a pickupokig szinte minden kategóriában elérhető. A nevében is megtalálható WRT, azaz a Winter Reactive Technology, valamint a Winter Grip gumikeverék akkor teljesít a legjobban, amikor arra szükség van. Kiváló az úttartása, nedves úton és jégen is magasfokú tapadást biztosít és az irányváltások, kanyarok sem jelentenek gondot számára. A még erősebb tapadáshoz a 3-D Treadlock Technology néven futó vállblokkok mintaárkai is hozzájárulnak. Az auqaplaning is szinte ismeretlen számára, ugyanis a V mintázatú futófelület a lehető leghatékonyabban vezeti ki a vizet az abroncs alól.

Bridgestone Blizzak WS80

Végre egy téli gumi, amelyben egyezik az ízlésünk északi autós társainkkal. Igaz nem sok helyen kapható hazánkban a Blizzak WS80, de azért 1-2 áruház kínálatában megtalálható, mérettől függően 25.000 és 75.000 Ft közötti áron. Elődje a WS70 volt, amelyhez képest a WS80 megerősített oldalfalakat kapott, ezáltal csökkenő féktávot értek el minden felületen. A NanoPro-Tech gumikeveréknek köszönhetően a legnagyobb hidegben is megőrzi rugalmasságát, ezáltal biztonságos és kényelmes vezetést biztosít. Ahogy az eddig említett téli abroncsoknak, a Bridgestone-nak sem jelent gondod a latyak és a víz elvezetése.

Michelin X-Ice Xi3

Akárcsak a Blizzak, az X-Ice is kapható Magyarországon, annyi különbséggel, hogy ezt a modellt több boltban megtaláljuk. Ám nem csak ebben hasonlítanak Japán kollégájával. Számos külföldi blogon szokták egymásnak ereszteni a két abroncsot, ami nem véletlen, hiszen hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. Mindkettő kiváló teljesítményt nyújt száraz úton és jégen egyaránt, valamint a hóban is kiválóan kapaszkodnak. Az árkategóriájuk is hasonló, mindössze pár dollár eltérés tapasztalható. Talán az Xi3 jobb futásteljesítménnyel rendelkezik és csendesebb, de a Blizzak WS80-nak alacsonyabb a gördülési ellenállása.

Tehát, ha Kanadában jársz és szembe jön veled egy WinterContact SI vagy egy Altimax Arctic, akkor ne lepődj meg! Ezekkel az abroncsokkal biztos nem fogsz találkozni hazánkban, már csak a szigorúbb törvények miatt sem, bár ez érthető, mert nálunk ritkán van akkora tél, amely igazolná a szegecses téli gumikat.

Cikk forrás: auto123.com