Orosz költségvetési pénzből folyik a Volgabus társaság neve alatt folyó fejlesztőmunka, amelynek eredménye az egyelőre csak számítógépes grafikákon létező Matrëshka nevű önjáró villanymotoros autóbusz/kisteherautó. Már folyik a tesztelés a moszkvai Skolkovo innovációs parkban, jövőre pedig a sorozatgyártás is megindul. Azért ez a nagy sietség, mert a 2018-as Foci-EB idején már több városban is ezekkel a járművekkel akarják megoldani az emberek/áruk mozgatását.

A konstrukció különlegessége és a névadást felelős tulajdonság, hogy az egész technika, beleértve a villanymotoros hajtást az akkumulátorokkal és az önjáró üzemmódhoz szükséges érzékelők és vezérlőegység a jármű két végében elhelyezett egységekben kap helyet. Ezek könnyedén cserélhetőek, tehát ha lemerül az akkumulátor, nem kell végigvárni a 4 órás töltési időt, hanem egyszerűen új hajtóegységeket tolnak az utastér/raktér alá, és azonnal mehet is tovább a jármű. Ezzel a megoldással a javítás is elvégezhető úgy, hogy nincs üzemidő-kiesés.

Ráadásként mivel rögtön két kormányzott tengelye van a 4 méter hosszú, 1,7 méter széles és 2,7 méter magas járműnek, az 3 méteres sugarú körön képes fordulni. Persze ilyesmire elméletileg nincs is szükség, hiszen ennek az önvezető járműnek édes mindegy, melyik irányba halad, hiszen mindkét végén ott vannak a szükséges érzékelők. Az elektronikusan korlátozott végsebesség 30 km/h, a hatótávolság 130 km.

Három változatban készítik majd a Volgabus Matrioskát, lesz az egyszerű járóképes alváz (M2), amelyre tetszés szerinti felépítményt lehet majd ráépíteni – akár hosszabb utas/rakteret is meg lehet valósítani –, az egyszerűen cserélhető konténerekkel rendelkező teherautó (M2C6) és a 8-12 fős személyszállító (M2B8). Az alkatrészek 80 %-át Oroszországban fogják előállítani, csak 20 %-ot kell majd importálni. A hét minden napján 24 órán keresztül működő Matrioska-hálózattal megoldható lesz például a Foci-EB idején a meccs után szórakozó emberek haza (szállodába) szállítása, illetve az éjszakai teherszállítás is.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!