Bár sokan csak kellemetlenségként tekintenek a kátyúkra, 2013-ban 210 személyi sérüléssel végződő balesetet okoztak úthibák. A Kátyúvadász program célja lehetőséget biztosítani a vezetőknek arra, hogy megosszák a kátyúkról szerzett információikat egymással és a hivatalos szervekkel. Tavaly az adatbázisban már 1139 kátyú volt megtalálható, ebből pedig 688-at töltöttek fel az év során. Ez több mint a duplája a 2013-as évinek. Az alkalmazás felhasználói bázisa tehát folyamatosan növekszik, ezt pedig hűen tükrözik a számok is: a rekordtartó Nógrád megyében például 2013-hoz képest 98%-kal több kátyút jelentettek. Ugyancsak Nógrád megyében voltak a legaktívabb útkezelők is: az összes bejelentett kátyúból csupán egyet nem javítottak ki. A legnagyobb számban Békés megyéből töltöttek fel adatokat: itt az autósok összesen 170 kátyút találtak. A második helyezést 153 darabbal Pest megye tartja.

A katyuvadasz.hu oldal “Kátyú feltöltés” menüpontjában csupán rövid leírást kell adni a kátyúról, fotót vagy videót feltölteni róla, értékelni állapotát és méretét, majd a térképen gps segítségével bejelölni a helyét. A térképet nézve egyértelművé válik, hogy az alkalmazás hogyan könnyítheti meg az útkezelők munkáját: a Kátyúvadász oldalán minden szükséges információt megtalálnak ahhoz, hogy azonosítsanak, majd kijavítsanak egy kátyút. Az oldalon ugyancsak ellenőrizhető, hogy a kátyút betömték-e már az illetékes hatóságok, így a felhasználók is kapnak visszajelzést fáradozásaikról.

Ezzel együtt is azonban sok van még hátra. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közel 31 800 kilométernyi utat üzemeltet, emellett pedig további 170.000 kilométernyi út van az önkormányzatok kezelésében. Ilyen nagyságrendben pedig az egyedül jelentéktelennek tűnő kátyúknak is jelentős a forrásigényük. A Magyar Közút 2015-ben 151 ezer tonna aszfaltot készül felhasználni a javításokban, ez pedig a közúthálózaton nettó 8,752 milliárd forintba, a gyorsforgalmi hálózaton pedig nettó 758 millió forintba fog kerülni.

A kátyúk száma jellemzően tavasszal nő, mert ekkor kezd el felmelegedni az idő. A korábban megfagyott aszfalt alatt a talaj felolvad és ezért az út betonja betöredezik és kátyú keletkezik. A cég 2013-as adatai szerint azonban a közutak burkolatának majdnem fele rossz állapot besorolású, így nem csak az újonnan keletkezett úthibákkal kell számolni. A Kátyúvadász – és a Generali a biztonságért Alapítvány – 2015-ben is arra törekszik, hogy a magyar közutak mind az autósok, mind a kerékpárosok számára még biztonságosabbá váljanak, és minél többekhez eljuttassa a közlekedésbiztonság fontosságának üzenetét. Figyeljük közösen az utakat és tegyünk az utak biztonságáért aktív kátyúvadászként!

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!