Noha az utóbbi időben enyhültek az Iránnal szembeni szankciók, a közel-keleti államban még mindig ellenségesen állnak hozzá az Egyesült Államokhoz, a helyi rendőrség illetékes testülete júliusban olyan döntést hozott, miszerint az USA-ban gyártott autókra nem adnak ki rendszámokat – az intézkedés miatt mintegy 500 darab már megvásárolt és Iránban lévő autót nem tudnak használni tulajdonosaik.
Japán és német márkák is érintettek az intézkedés miatt, de például egy Dél-Koreában gyártott 200 autós Chevrolet-flottát se engedtek be az országba. Ráadásul olyan márkákról van szó, amelyek nem rendelkeznek helyi képviselettel, szürkeimport keretében kerültek ezek az autók az országba, a gyártók részéről semmiféle segítségre nem számíthatnak a tulajdonosok. A mesterségesen alacsonyan tartott benzinár miatt előszeretettel vásárolják a gazdagok a nagy motorral szerelt, az USA-ban olcsón adott típusokat. Iránban akár egy éves letöltendő börtönbüntetéssel sújthatják azokat, akik rendszámtábla, azaz forgalomba helyezés nélkül közlekednek az utakon.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!