A 2014-es versenysorozat immár a hatodik széria a 2003-as indulás óta. Magyarország 2005-ben csatlakozott a világ legnagyobb, tehergépjármű-vezetők számára megrendezett versenyéhez és tréningprogramjához. Idén az előzetes becslések alapján 40 ország 85.000 résztvevőjét várják a szervezők.

Mikael Person, a versenyek svédországi menedzsere az indulás óta nyomon követi a YETD-t. „Pontosan látjuk a versenyek hatását.” – mondta. „Azokban az országokban, ahol a rendezvénysorozat elindult, a járművezetők szakmai tudása, vezetési képessége és az ezekhez kapcsolódó tudatosság is nőtt.” Mindezt a 2012-es verseny után elvégzett rövid felmérés is alátámasztja: a megkérdezett versenyzők akkor úgy nyilatkoztak, hogy a rendezvénysorozaton történő részvétel után tudatosabb és jobb vezetők lettek.

Magyarországi információk

A versenysorozatra a magyar járművezetők 2014. augusztus 8-ig, a regisztrációs időszak zárásáig nevezhetnek a www.scania.hu/yetd2014 oldalon. Itt egyből egy elméleti teszt kitöltésével adhatnak számot tudásukról. A teszt eredménye alapján a legjobbak továbbjutnak a regionális elődöntőkbe, majd gyakorlati feladatok megoldása után a legjobb 12 versenyző kvalifikálja magát az országos döntőbe. Az országos döntő legjobb teljesítményét nyújtó résztvevője fogja képviselni Magyarországot a 2015. áprilisában megrendezésre kerülő európai döntőn, ahol a győztes jutalma egy 100.000 euró értékű Scania nyerges vontató.

A nevezés feltételei:

– 1979. január 1-én vagy később született – Magyar állampolgár – C+E kategóriás vezetői engedély – Saját sofőrkártya digitális tachográfhoz

„A Scania szerint a jól képzett gépkocsivezetők a közlekedésbiztonság legfontosabb tényezői, nekik köszönhetően csökkenthető a járművek üzemanyag-fogyasztása és ezzel párhuzamosan károsanyag-kibocsátása, valamint hozzájárulnak a közlekedés biztonságának és a fuvarozás hatékonyságának növeléséhez.” – mondta Sáránszky Róbert, a Scania Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. „Mindezek mellett a versennyel célunk, hogy a sofőrszakmát vonzóvá tegyük a fiatalok számára.”

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!