Július 12-én, helyi idő szerint reggel hét órakor az Fedor Konjuhov elindult útjára az ausztráliai Northamben, célja egy új világrekord felállítása. Az Around the World On a Roziere Balloon (Rozier-ballonnal a Föld körül) nevű expedíció szervizautója a Toyota Hilux pickup.

A felkészülés során ilyen autóval szállították a felszerelést Ausztráliában, és a szárazföld feletti szakaszon egy ilyen autóval követi majd a támogató személyzet az orosz sportembert. A navigációs rendszerrel és robotpilótával is felszerelt ballon végigrepül majd Új-Zéland, a Csendes-óceán, Dél-Amerika és az Atlanti-óceán fölött, érinti Afrika legdélibb csücskét, majd átszeli az Indiai-óceán egét, és a tervek szerint Ausztrália nyugati partján ér földet. A nagy kaland során a híres orosz utazó 33.000 kilométert tesz majd meg a gondolában, 5-10 kilométeres magasságban.

Fedor Konjuhov két hetet tölt majd a zárt gondolában, s mivel a külső hőmérséklet -60 Celsius fok alá is süllyedhet, a kabinban sem lesz melegebb +4 foknál. Fedor az egész út során oxigénmaszkot visel, és fagyasztva szárított ételeket fogyaszt. A léghajó tömegének csökkentése mindennél fontosabb volt, ezért a teljes vízkészletet 50 literre kellett korlátozni. Mivel a gondolában biztonsági okokból tilos a nyílt láng használata, Fedor elektromos forralóval melegít majd vizet, ha meg akarja főzni az ebédjét.

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!