Frankfurtban lesz először látható az új Opel Zafira, amelyről azonban már most közreadták a legfontosabb információkat. A harmadik generáció minden tekintetben többet tud elődjénél. Például a neve is Opel Zafira Tourer lett, hogy könnyebben megkülönböztethető legyen a továbbra is gyártásban maradó elődjétől.

Kezdjük rögtön azzal, hogy új padlólemezre épül. Nem csak a tengelytávolság növekedett 57 m-rel (2760 m), de az első nyomtáv 96 mm-rel (1584 mm), a hátsó 78 mm-rel (1588 mm) lett szélesebb, azaz hosszában és széltében is érezhető méretnövekedés történt. Az új Opel Zafira külső méreteivel a hossz kivételével (4,66 m) még adós maradt a gyár, de várhatóan ott is hasonló mértékű változásokra számíthatunk.

Panorámaszélvédő, jobb anyagok és rengeteg gomb a műszerfalon Panorámaszélvédő, jobb anyagok és rengeteg gomb a műszerfalon

A csomagtér mérete is növekedett, ötüléses konfigurációban 710 liter a raktér, ez 65 literes gyarapodás, a második sor padlóba hajtásával 1860 literre növelhető, ami 40 literes plusz. A Merivából ismert, első ülések közötti cserélhető betétes tárolórendszer neve jelen esetben FlexConsole, ezen kívül még az itt először elérhető FlexFix kerékpártartó érdemel említést. Elektronikus biztonsági rendszerek terén a távolságtartó tempomat érdemel említést, ami ezen kívül vészfékezési funkcióval is felvértezi a Zafirát. Van sávelhagyás-, holttérfigyelő rendszer, és a parkolóhely méretét is képes felmérni az autó – a megállást azonban kívül legfeljebb tolatókamerával tudja segíteni.

Ez az opcionális Lounge ülés kétszemélyes funkcióját szemléltető rajz Ez az opcionális Lounge ülés kétszemélyes funkcióját szemléltető rajz

Az utazási élmény is jobb lesz az új generációban, hiszen akár messze hátrahúzott panoráma szélvédővel is elérhető lesz a kompakt egyterű. A Flex7 ülésrendszert továbbfejlesztették, a második sorban immár három darab, egymástól 210 mm hosszúságú sínen független mozgatható ülést találunk. Opcióként Lounge Seating elnevezésű második sor is kérhető, ebben az esetben a középső ülést kartámlává lehet alakítani pár mozdulattal, a két szélső ülés pedig 28 centi hosszúságú síneken mozog – és 5 centivel az autó közepe felé is el lehet őket mozdítani.

Feláras lesz a LED-es hátsó lámpa az Opel Zafira Tourer esetén Feláras lesz a LED-es hátsó lámpa az Opel Zafira Tourer esetén

Kezdetben kér erőforrással lesz megvásárolható az Opel Zafira, a benzines az 1,4 literes turbómotor, amelyet 120 vagy 140 lóerővel lehet választani, a 2,0 literes dízel 110, 130 vagy 165 lóerővel kérhető. Mindegyikhez motorleállítót adnak. Pár héttel-hónappal a piaci bevezetést követően jön a különösen alacsony fogyasztású ECOflex változat, és a földgázas modell mellett ezúttal gyárilag autógázos kivitelben is elérhető lesz az egyterű. Nagyjából fél évvel a piaci rajtot követően tovább bővül majd a motorválaszték egy teljesen új fejlesztésű benzines megjelenésével.