A FEV vállalatcsoport és az autóipari alkatrészbeszállító SEG közösen fejlesztett A48V koncepció autója már egyszerre dinamikus és takarékos. A miskolci fejlesztőközponttal működő, a Bosch generátorokat és indítómotorokat gyártó részlegéből alakult SEG Automotive energia-visszatápláló BRM rendszerével működő, 48 Voltos lágyhibrid autóban a vezetés nem csak élvezetesebb és izgalmasabb, de takarékosabb is. A 48 Voltos BRM (Boost Recuperation Machine) olyan hibrid funkciókat kínál, mint például fékenergia-visszatáplálás, elektromos nyomaték rásegítés, terhelési pont optimalizálás, és rendkívül gyors start-stop motorindítások. Emellett a nagyobb elektromos kapacitás nagyobb áramfelvételű fogyasztók vagy biztonsági berendezések használatát is lehetővé teszi. Mindezek mellett az SEG Automotive BRM megoldása jelentős mértékben csökkenti a jármű CO2 kibocsátását.

A járműfejlesztés terén nemzetközileg elismert FEV az A48V koncepcióautóval a 48 Voltos technológia hétköznapi vezetési előnyeit mutatja be. Az SEG Automotive vállalattal és az RWTH Aacheni Egyetem belsőégésű motorok tanszékével közösen fejlesztett koncepcióautó 48 Voltos BRM generátort és elektromos kompresszort kapott, jelentősen javítja a gázreakciót, a fogyasztást és a kényelmet. Az elektromos kompresszornak köszönhetően a belső égésű motor már 1600/perc fordulatszámon eléri a maximális nyomatékát, míg a hagyományos AMG A45-nél ez 2250 fordulat/percnél következik csak be. Emellett a BRM többletnyomatéka kiegészíti a belső égésű motorét, ennek köszönhetően jelentősen javul a jármű gázreakciója és intenzívebb gyorsulás érhető el. Ez különösen álló helyzetből való elindulásnál illetve alacsony motorfordulatszámról történő gyorsításnál érezhető. A BRM emellett a start-stop funkció rendkívül kényelmes működtetését is biztosítja. A BRM nagy nyomatéka szinte azonnali motorindítást tesz lehetővé, elkerülve a hagyományos, 12 Voltos start-stop rendszereknél gyakran fellépő, zavaró rezonanciákat.

A BRM emellett jelentősen javítja a motor hatékonyságát is. Fékezésnél a kinetikus energia egy részét a berendezés visszatáplálja a 48 Voltos akkumulátorba. A szabadonfutó (coasting) funkció további lehetőségeket kínál: ennek aktiválásakor a belső égésű motor leáll és leválasztásra kerül a hajtásláncról. Ennek eredményeként a jármű meg tudja őrizni mozgási energiáját, és a belső égésű motor súrlódási veszteségeinek kiküszöbölése révén, hosszabb ideig tud szabadon gurulni. Ha a vezető gyorsítani szeretne, a belső égésű motor azonnal és észrevétlenül beindul és összekapcsolásra kerül a hajtáslánccal. Valós körülmények között a BRM segítségével mintegy 15 százalékos üzemanyag-fogyasztás és CO2-kibocsátás csökkenés érhető el.

Prediktív szabadonfutás és visszatáplálás
A FEV, az SEG Automotive és az RWTH Aacheni Egyetem belsőégésű motorok tanszékének másik közös projektjében a szabadonfutó (coasting) funkció működését prediktív visszatáplálási funkcióval bővítve optimalizálták. Az autóba kamerával ellátott érzékelőrendszert építettek be, amely figyeli az előtte haladó járműveket. Amikor a vezető elveszi a lábát a gázpedálról, egy prediktív algoritmus kiszámítja, hogy van-e értelme szabadonfutó (coasting) módba váltani vagy szükség van-e lassításra a ráfutás megelőzése érdekében. A BRM automatikusan szabályozza a lassítás mértékét, így a mechanikus fékrendszert nem kell működtetni. Ez növeli a vezetési kényelmet, mivel nincs szükség a vezető részéről beavatkozásra, és növeli a visszanyert energia mennyiségét – ami tovább javítja az üzemanyag-fogyasztást. A prediktív szabadonfutás és visszatáplálás kiváló példa arra, hogyan lehet intelligens szoftvermegoldásokkal a jármű meghajtásának hatékonyságát jelentős mértékben javítani.