Fotók: Albert Péter

Hétfő reggel már átszállították a Truman és a Bumbardó gőzmozdonyt a hatvani vasútállomás – buszpályaudvar melletti részére. Délelőtt a szakemberek már neki is fogtak azok szétszerelésének: a mozdonyokról leválasztják a szerkocsikat. Hétfőn ezt a feladatot hajtották végre, a két mozdonyt összesen négy darabra szedték szét. A munkálatok kedden folytatódtak, amikor is daruval teherszállító járművekre emelték a részeket – tájékoztatott Strigens Arnold, a feladatot végrehajtó MVM OVIT Zrt. szállítmányozási ügyintézője.

A monstrumokat – külön-külön a szerkocsikat, illetve az erőgépeket – látványos folyamat keretében, óriásdarukkal emelték trélerekre, s szállították a város közepén lévő parkba. Szerdán kerülnek végleges helyükre, az előkészített sínpárokra, ahol a jövőben helyi érdekességként tekinthetők meg.

Mint arról korábban többször beszámoltunk: lelkes önkéntesek segítségével a Magyar Vasúti Járművek Megmentéséért Egyesület tagjai kezdték renoválni a mozdonyokat. Az önkormányzat vezetése méltó módon szeretne megemlékezni a Hatvan–Budapest pályaszakasz átadásának 150. évfordulójáról: a két felújított mozdonyt a Népkertben szeretnék felállítani, hogy a közönség is megcsodálhassa a vasúttörténeti érdekességeket.

Az átszállítást négy részletben végzik el, ez egyenként maximum tíz percet vesz igénybe. Erre a rövid időre a körforgalmat lezárják. A Népkertben már készen állnak a sínpárok, ide fogják őket lehelyezni. A hivatalos átadót vasárnap tartják itt.