Péntek délután kettőkor indul a Budapest-Bamako autós túra mezőnye a Lurdy-ház bevásárlóközpont parkolójából, akit érdekelnek a különleges járművek és az esetenként még különlegesebb csapattagok, azoknak azt javasolják, már délre menjenek ki. Akkor nyugodtan lesz idejük megnézni az autókat, köztük az itt látható, Ablak-Zsiráf névre hallgató Opel Fronterát.

Ausztriából származik az alig 83 000 km-t futásteljesítményű terepjáró, amely első életében – a benne talált papírok szerint – egy tehenészetben szolgált. A Fenstherm West csapat azért választotta ezt a járművet, mert a túra végén azt egy természetvédelmi szervezetnek akarják ajándékozni, ahol bizony szükség lesz majd annak tudására és terepváltóval is rendelkező összkerékhajtására.

A nagy túra előtt csak a szükséges módosításokat végezték el az autón, ami egy teljes szervizt jelent: a felfüggesztés, a fék- és a hűtőrendszer kopó alkatrészeinek cseréjével az Opel Di-Fer márkakereskedés támogatja a csapatot. A jármű elejére készítettek egy tartókeretet a kiegészítő fényszóróknak, ezen kívül egy olyan vonószem is kerül a kocsi orrára, amivel nyugodtan lehet ráncigálni a a bajba jutott társakat – vagy épp az Ablak-Zsiráfot lehet menteni. A technikai módosítások közé tartozik még a kipufogórendszer kibelezése – a katalizátor egyébként se bírná sokáig az afrikai, a miénknél gyengébb minőségű gázolajat.

Hárman utaznak majd az autóban, ennek megfelelően korlátozni kellett a fedélzeten szállított alkatrészek számát: generátor, turbónyomás-szabályozó szelep és kormányösszekötő van a fedélzeten a szokásos (olajszűrő, légszűrő, satöbbi) alkatrészeken felül.

Azon kívül, hogy az autót a Bamakóba érkezést követően elajándékozzák, egy másik jótékony célja is lesz a túrának. A csapat névadója, a Fenstherm cég vállalta, hogy egy Maliban lévő gyermekkórház műtőjét beablakozza majd; a célba érkezést követően keresik majd meg a legjobban rászoruló intézményt. A túráról folyamatosan beszámolnak majd a Fenstherm Facebook oldalán.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!