Franciaország a környezetszennyezés csökkentése érdekében mindent elkövet azért, hogy magánszemélyeknek ne érje meg dízelüzemű autókat fenntartani, és már a 2015-ös esztendőben komoly adóemelések lesznek.

Manuel Valls pénteken beszélt arról, hogy „Franciaország régóta a dízelmotort favorizálta. Ez hiba volt, és fokozatosan megszüntetjük ezt, okosan és célratörően”. Első lépésként már 2015-ben megemelik a dízelüzemű autók adóját, ezzel párhuzamosan a jövő év folyamán kidolgozzák azt a rendszert, amelyben a károsanyag-kibocsájtás szerint osztályozzák az autókat. Ez utóbbi alapján aztán 2016-tól ki tudják majd tiltani a városok belső területeiről a környezetet legjobban terhelő járműveket. Mire ez bekövetkezik, kidolgoznak egy olyan támogatási rendszert, amellyel a öreg, környezetszennyező autókat újakra cserélhetik majd tulajdonosaik. Várhatóan csak azok vehetik igénybe ezt a támogatást, akik a tervezett környezetvédelmi zónákon belül laknak, és ennek mértékéről annyi ismert, hogy aki öreg dízelautója helyett akkumulátoros-elektromosra vált, annak 10 000 euró támogatást ad majd az állam.

Persze rövid távon anyagilag is jelentős bevételt jelent a francia államnak a dízelautók büntetése, például az üzemanyagadó literenként 2 centes megemelése 807 millió euróval nagyobb bevételt jelent majd 2015-ben, és a folyamatos autócserék miatt is megnövekedett forgalmi adó-bevételre számíthat a költségvetés a következő pár év során. Jelenleg a francia újautó-eladások 80 százalékát adják a dízelüzemű járművek, ez az arány drasztikusan lecsökkenhet igen gyorsan, ha minden a kormány elképzelése szerint alakul.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!