Ha Sergio Marchionnén múlik, akkor a Fiat Punto utódot a Suzukival közösen csinálják meg. Azonban nem csak a Fiat Auto tejhatalmú urán múlik a dolog, még van pár szereplő, akinek ehhez lesz még egy-két szava. Kezdjük például magával Ferdinand Piëch-hel, a Volkswagen irányítójával.

Noha a legutóbbi bevásárlási-hullám után azt nyilatkozták a Volkswagen képviselői, hogy most egy időre lesz elég dolguk az új márkák átvételével, Piëch azért folyamatosan jelzi, hogy az Alfa Romeo számára mindig lesz hely a cégen belül. Sergio Marchionne azonban hallani se akar az értékesítésről. Azonban lehet, hogy egy másik konstrukcióban fognak kiegyezni, amelyben szerepet kap a VW Suzukiban lévő 19,9 százalékos részvénycsomagja is.

Ennek átvételével a japánokkal hagyományosan jó kapcsolatot ápoló Fiat egy csapásra a Suzuki Auto legnagyobb részvényesévé lépne elő. Egy ilyen kapcsolt pedig azért lenne fontos a Fiat-nak, mivel a Chrysler átvételével a kompakt kategóriától felfelé talált csak megfelelő partnerre, kisautók terén nincs társa. Még az is felmerült, hogy a Mazdával fűzik szorosabbra kapcsolatukat az olaszok.

A Suzuki annyiból lenne kívánatosabb partnere a Fiatnak, hogy a Maruti révén a világ egyik legígéretesebb autópiacára, az indiaira is egy csapásra belépne az olasz márka, amit a Tatával közös időszak alatt nem nagyon sikerült megvalósítani. A hírek szerint egyébként a Fiatnál olyan komolyan gondolják a partner-keresést, hogy a Punto kisautó utódának a fejlesztését átütemezték. Nem állították le a folyamatot, csak most a karosszéria tervezést jegelték, a komponensekre koncentrálnak, így az esetleges partnerrel közösen tudják majd megcsinálni a felépítményt. Ha abból indulunk ki, hogy már 2015 végén 2016 elején piacra fogják dobni az autót, olyan nagyon sokat várhatnak már a partner-választással az olaszok.

Egyelőre azonban csak informális tárgyalások folynak a Fiat és a lehetséges partnerek között, amibe még a Volkswagennek is lehet beleszólása (mint a Suzuki Auto legnagyobb tulajdonosa), semmi nincs eldöntve, és bármi is legyen a döntés, az még egy jó ideig titokban marad majd.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!