A Mitsubishi Motors Corporation leszállította az első ötven darab új generációs, elektromos hajtású i-MiEV modellt abból az 507 darabból, amit Észtország kormánya rendelt meg, ezzel megkezdődött az eddigi legnagyobb i-MiEV megrendelés teljesítése. Az észt fővárosban, Tallinnban október 21-én ünnepélyes keretek közt, Andrus Ansip észt miniszterelnök és Észtország kormányának több tagja jelenlétében adták át az autókat.

Az 507 darab i-MiEV szállításáról szóló megállapodás egy, a Mitsubishi Motors Corporation és Észtország kormánya közt tavaly márciusban megkötött szerződés eredménye, amely 10 millió tonnányi károsanyag-kibocsátási jog megvásárlásáról szólt. Az észt kormányzat a közintézményekben kívánja felhasználni az i-MiEV modelleket, élve a Kiotói Egyezményben lefektetett Zöld Befektetési Rendszer lehetőségeivel, a Kiotói Egyezmény 17. fejezetében megfogalmazza, hogy a károsanyag-kibocsátás kereskedelméből származó bevételeket környezetvédelmi célokra kell fordítani.

Balra Osamu Masuko, a Mitsubishi Motors elnöke, középen Akinobu Ogata, a Mitsubishi Corporation vezető alelnöke, jobbra Andrus Ansip, Észtország miniszterelnöke Balra Osamu Masuko, a Mitsubishi Motors elnöke, középen Akinobu Ogata, a Mitsubishi Corporation vezető alelnöke, jobbra Andrus Ansip, Észtország miniszterelnöke

Az MMC azt tervezi, hogy a 2011-es pénzügyi év végéig a teljes megrendelt mennyiséget leszállítja Észtország számára. Az észt kormány a közintézményekben kívánja felhasználni az i-MiEV modelleket (a szociális ellátás területén). Mindez része a kormány azon tervének, hogy minél szélesebb körben népszerűsítse az elektromos hajtású járműveket, ezzel is mérsékelve az ország CO2 kibocsátását. Az ész kormány már többféle támogatást is bevezetett az EV-vásárlásokra, és fejleszteni kívánja a feltöltő infrastruktúrát is. Az EV-k észtországi népszerűsítéséhez az MMC is hozzájárul, technikai támogatást nyújtva az észt kormány számára a CO2 szint csökkenésének mérésében; emellett a vállalat azt tervezi, hogy ez év novemberében megkezdi az országban az i-MiEV nyilvános forgalmazását.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!