A KSH legfrissebb adatai szerint jelenleg az átlagos hazai nettó jövedelem 246.800 forint. Ha a kétmilliós Lada Grantát, az egyik legolcsóbb új autó szeretnénk megvásárolni, több mint nyolc havi munkabért kellene félretenni. Egy Suzuki Vitaráért viszont már másfél évnyi fizetést kellene felhalmozni. Egészen pontosan 16,6 hónapnyi jövedelmet – áll a Bama összeállításában.

Manapság már elektromos autókat is lehet négymillióért kapni, azonban ezek az alsó kategóriás modellek közel sem olyan megbízhatók, mint a benzines társaik. Viszont az elektromos autózás csúcsának számító Tesla modelljeiért már egy fél évtized sem lenne elég, ugyanis a legolcsóbb Model 3 is több mint 55.460 euróba kerül a hazai importőr kalkulátora szerint, ami átszámolva megközelítőleg tizennyolc milliót is elérheti. Ennyiért egy átlagos magyar embernek 72,9 hónapot, vagyis több mint 6 évet kellene dolgoznia. A SUV a Model X-ből a legdrágább csúcsmodell megközelítőleg 46,5 millió forint körül mozog, ehhez 15 évnyi fizetés sem lenne elég.

Használt autók terén kedvezőbb a helyzet, hiszen itt páréves autót is több százezer forinttal olcsóbban vehetünk meg. Egy 2016-os Citroën C3-ért már másfél millió alatt is hozzájuthatunk, amelyért már csak félévnyi fizetést kéne félretenni. Ennél találhatunk jóval olcsóbb autókat, például a Suzuki Wagon R+-hoz elég csupán a két hónap megtakarítás.