Sokan azért döntenek újautó vásárlása mellett, hogy mentesüljenek az esetleges műszaki problémáktól, azonban a Which? nevű brit fogyasztóvédelmi szervezet által 44 794 autótulajdonos 50 742 járművel szerzett tapasztalatai alapján már a 0-3 éves korú járművek tulajdonosainak is fel kell készülniük jellemző hibákra.

1. Kipufogógáz-ellenőrző rendszer – 5%
A normál használatból adódónál sokkal nagyobb számban jelentkezik a kipufogógáz-ellenőrző rendszer hibája. A visszajelzések szerint teljesítményvesztés és füstölés kíséri a problémát, a műszerfalon felgyullad a Check Engine lámpa.
Érdekes, hogy 8 éves vagy öregebb autóknál mindössze 0,75%-nál jelentkezik ez a probléma, ami arra utal, hogy nem egyszerűen a használatból ered az új autóknál tapasztalható nagyszámú meghibásodás.
2. Navigációs rendszer – 4%
Az autó működését nem befolyásolja érdemben, de felettébb bosszantó egy olyan felszerelés hibája, amelyért jelentős felárat fizetett a tulajdonos.
3. Akkumulátor – 3%
Felhasználói hibából adódik jellemzően az akkumulátor-probléma, a sok rövid út miatt nem tud feltöltődni a telep, vagy bekapcsolva hagynak elektromos fogyasztót a tulajdonosok. Legtöbbször otthon (56%) jelentkezik ez a probléma, azaz nem indul az autó.
4. Fékrendszer – 3%
A mechanikus fékhiba kiszűrésére létfontosságú a gyári karbantartási előírás betartása, mert az első műszaki vizsga előtt is sor kerülhet a kopásból eredő problémára. A jelek vibráció, félrehúzás a fék használatakor, de a nehéz indulás is jelezheti, hogy valami nincs rendben a betétekkel-fékcsövekkel.
5. Felfüggesztés – 2%
A rugók, lengéscsillapítók, szilentek és lengőkarok elhasználódását a rossz minőségű út, illetve autóvezetői hiba okozhatja. Félrehúzó kormány, kopogó zaj jelzi a problémát.

A Which? weboldalán keresztül vehetnek részt brit autótulajdonosok a felmérésben.