Amíg egy fedél alatt voltak, a Rolls-Royce volt a sofőrös autó, a Bentleyt vásárolták azok, akik saját maguk vezettek. A jelenlegi kínálatban a Phantom kupé és kabrió szolgálja ezt a célt, illetve mostantól a Wraith nevű kupé, ami az eddigi legerősebb és leggyorsabb autója a márkának.

A teljesítmény hatalmas, a 6,0 literes, V12-es biturbó teljesítményét 633 lóerőre/800 Nm-re növelték, a 100 km/órás sebességet 4,4 másodperc alatt éri el, a csúcssebességet nem árulták el. Végül is minek, Németországon kívül 130 km/h-nál úgyis vége a dalnak…

A felfüggesztést úgy módosították, hogy csökken a karosszéria oldaldőlése kanyarban – legalább 2360 kg próbál engedelmeskedi a centrifugális erőnek -, és javítja még a vezetési élményt a sebességfüggő kormányszervo. Igen, utóbbit is kiemelik, úgymint kis sebességnél könnyű a kormány, nagy sebességnél csökken a rásegítés mértéke.

Az 5269 mm hosszú kupé belsejében egyébként akár csillagos égbolt (LED-ek a tetőkárpitban) is hozzájárulhat a különleges vezetési élményhez, illetve a világelső, GPS alapú váltóvezérlés – a pozíció alapján módosítja a 8 fokozatú ZF váltó programját a Rolls-Royce Wraith, például hegyes-völgyes vidékeken nem ejti el annyira a fordulatot. Még szerencse, hogy például a szabványos fogyasztást mérő próbapad sík vidéken található, így ott nem növeli a mért értéket ez a funkció… Idén év vége felé indul majd meg a kupé forgalmazása, nagyjából negyed millióeurós indulóárral.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!