Kérdés, mennyire könnyen lesznek majd tengeribetegek az utasok az IED Shiwa elnevezésű robotautóban, amelyben nincsenek ablakok, így az esetleges irányváltások és lassítások/gyorsítások meglepetésszerűen érik az embert – feltéve, hogy a fedélzeten lévő kijelzőkön a szórakoztatóelektronikai rendszert élvezik, és nem a karosszérián elhelyezett kamerák képét nézik. Szóval vagy a külvilágot nézik, vagy nem tudják kihasználni a robotautó által jelentett extra időt…

A dél-koreai Youngin Shim készítette az első vázlatokat, majd miután az IED formatervező iskola megvalósításra érdemesnek találta a tervet, egy 12 fős csoport kezdett el dolgozni rajta, az ötletgazda lett a vezető tervező. A megjelenést a papírhajtogatás művészete ihlette, a Shiwa név japánul hajtást jelent.

A világítást LED-ek végzik, a karosszéria külsején szerves LED kijelzők tájékoztatnak az akkumulátor töltöttségéről. A 4,7 méter hosszú, 2 méter széles és 1,5 méter magas karosszéria belsejében két darab kényelmes heverőt helyeztek el, összesen négyen utazhatnak így a fedélzeten. Kerékagy-villanymotorok segítségével halad előre a gép, az egyes kerekek külön-külön hajtása a robotautó irányítását is megkönnyíti, mert nem csak kormányzással képes irányt változtatni, de a kerekek hajtásának csökkentésével/növelésével is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!