Egy német vásárlóhoz kerül majd az a 2,0 literes benzinmotorral szerelt gyöngyházfehér színű Golf R Variant, amely a jelenleg a Volkswagen konszernhez tartozó zwickaui autógyár utolsó, belső égésű motorral szerelt járműve. A jövőben már csak elektromos autókat gyártanak itt, az üzem teljesen átalakítása után már évi 330 000 autó lesz a kapacitás – ezt a számot a konszern három márkájának (Audi, Seat, Volkswagen) hat villanyautója fogja kitölteni 2021-től.

Mintegy 1,2 milliárd eurós költséggel állítják át az MEB építőkészletre a teljes gyárat, ebben az összegben a gyártószerszámok lecserélése/fejlesztése mellett a 8000 alkalmazott továbbképzése is benne van, még 2020 vége előtt 20 500 munkanapnyi tréningen vesznek részt a dolgozók.

Zwickauban 1904-ben kezdett működni a Horch márka autógyára, ahol Audikat is készítettek. DKW, IFA és P-70/P-240 is készült itt, mielőtt a Trabantok jöttek. A Volkswagen 1990-ben vette át az üzemet, az évek során Polo, Golf és Passat típusokat gyártottak itt. Érdekes, hogy a Volkswagen által kiadott fényképeken 1990 májusában még fehér színű Polo az első példány, míg az egymilliomodik autó elkészültét dokumentáló fényképen már sötétszürke…