Még a Szovjetunió idején kezdte meg a szolgálatát az itt látható ZIL-41052-es típusú luxuslimuzin, amelynek feladata a legegyenlőbb elvtárs, név szerint Mihail Gorbacsov szállítása volt.

Nem volt hosszú ez a szolgálat, hiszen 1989-ben helyezték forgalomba, de egészen sokáig kitartott mellette a pártgarázs, későbbi nevén kormánygarázs, hiszen csak 2007-ben szerelték le. Ennek megfelelően az Orosz Föderáció legfelsőbb vezetőit is szállította, Borisz Jelcinnel bezárólag.

Annak ellenére, hogy az ilyen hivatalos szervek nem nagyon nevezik meg, kit is szolgáltak a tőlük kikerült autók, a most eladásra kínált autóról azt állítják, megvan a papírmunka, amely igazolja, kik voltak az illusztris utasok. Magától értetődően a műszaki állapot tökéletes, ami elvárható is egy mindössze 29 403 km futásteljesítményű autótól, amelyért 1,25 millió eurót, azaz 382 millió forintot akarnak kapni.

A fekete karosszéria és a szürke belső is makulátlan, és a páncélozásnak se kellett bizonyítania hatásosságát az évek során. A 7,7 literes, 315 lóerős V8-as benzinmotor ha kell, 190 km/órás tempóra képes felgyorsítani az 5,5 tonna saját tömegű téglát, amiből mindössze 13 darabot készítettek. A ZIL reménybeli tulajdonosának nem árt észben tartani, hogy a 382 milliós vételárban még nincs benne szállítás – jelenleg Moszkvában található az autó.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!