A 2014-es Concorso dEleganza Villa dEste rendezvényen debütál a Lamborghini 5-95 by Zagato elnevezésű egyedi autó, amelyet a világ legjelentősebb Lamborghini-gyűjtőjének tartott Albert Spiess rendelt magának abból az alkalomból, hogy valami maradandóval emlékeztesse magát az olasz karosszériaépítő vállalkozás 95 éves jubileumára.

Mivel még tavaly indult a munka, az 5-95 alapját még egy Gallardo, azon belül is egy LP570-4 adja, amelynek az összes külső karosszériaelemét lecserélték. Ott látjuk a Zagato-ra jellemző buboréktetőt, amely jelen esetben még egy légbeömlőnek is teret ad, a kerek hátsó lámpák valójában hat darab világító négyzetet takarnak – felfedezhetőek párhuzamok a Zagato korábbi középmotoros tanulmányaival, de azért nehezen lehet összekeverni az alkotásokat.

Már csak azért is, mert azokat az autókat is csak néhány fényképről ismeri az ember, és egyelőre csak remélni lehet, hogy az 5-95 Zagato nem tűnik el az említett kollekcióban a mostani nyilvános szereplését követően. „Mindig értékeltem a Zagato-nak azt a tulajdonságát, hogy időtlen, de mégis erőteljes vonalvezetét tud alkotni” – nyilatkozta Spiess úr, és még azt is hozzátette, hogy „Az 5-95 a gyűjteményem központi darabja lesz”.

Az Autó-Motor ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legérdekesebb hírekért és a lappal kapcsolatos friss infókért!